Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Dure materialen rampzalig voor Amerikaanse bouwers

Forse prijsstijgingen voor staal, cement, gipsplaat, multiplex, hout en olie brengen Amerikaanse bouwondernemingen in de problemen.

Grote Amerikaanse bouwbedrijven moesten het in de malaise van de afgelopen twee jaar vooral hebben van de woningbouw, de publieke sector en grote buitenlandse contracten (onder andere Irak en Afghanistan).

Een opleving van andere deelmarkten, zoals de wegenbouw en de kantoorbouw, lijkt nu in de knop te worden gesmoord door de grootste prijsstijgingen voor bouwmaterialen en energie sinds de jaren zeventig.
De stijgende prijzen van staal, cement, koper, en tot op zekere hoogte ook olie, komen vooral op het conto van China. Dit land is de afgelopen jaren veranderd van een exporteur in een importeur van staal en cement. China importeert op grote schaal staalschroot uit Noord-Amerika. De prijzen van multiplex, gipsplaat en hout zijn in Amerika vooral opgedreven door de niet aflatende bedrijvigheid in de particuliere woningbouw die wordt aangezwengeld door de lage rente.
Vooral staalbouwers zijn de dupe nu de prijs van constructiestaal in een jaar tijd met 40 procent is gestegen.
Havens Steel Co in Kansas City, één van de grootste staalskeletbouwers in de VS, heeft in maart surséance van betaling aangevraagd. Insiders geven Havens slechts een kleine kans om te overleven. De verwachting is dat meer staalbouwers die contracten in vaste dollarbedragen hebben afgesloten, bankroet zullen gaan. Staalleveranciers garanderen hun prijs voor niet langer dan vier dagen in plaats van de gebruikelijke zestig dagen en bouwbedrijven sluiten niet langer fixed-price contracten.
De US Federal Highway Administration (FWHA) heeft een verzoek van de belangenorganisaties van de bouwwereld om toeslagen te geven op bestaande contracten voor de bouw van wegen en bruggen afgewezen.

Contracten
Een woordvoerder van de FHWA zegt dat deze organisatie volgens de wet geen federale fondsen mag gebruiken om bestaande contracten aan te passen. De meeste Amerikaanse staten mogen volgens de wet lopende contracten wel naar boven aanpassen en doen dit soms ook.
Tegen alle verwachtingen in zijn de staalprijzen ook in april en mei wederom gestegen. De prijzen voor wapeningstaven stegen in Noord-Amerika in april met 4,5 en in mei nog eens met 8 procent. Door deze recente prijsstijgingen is wapeningsstaal in een jaar tijd 40 procent duurder geworden.
De Amerikaanse bouwwereld heeft ook nog te maken met een tekort aan Portland cement. De Verenigde Staten importeerden vorig jaar nog 22 procent van zijn Portland cement uit Canada, Thailand, China en andere landen. China gebruikt volgens het bouwvakblad ENR 40 procent van alle cement in de wereld en importeert nu cement. Het gevolg is dat de prijs van beton in de VS in mei met 4 dollar omhoog ging van 61 naar 65 dollar per kubieke yard.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
8 juni 2004
Bron: Cobouw
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
De Vlaamse Renovatiedag
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba