Energie

Alfen levert slim microgrid aan Koppert Biological Systems

Alfen levert slim microgrid aan Koppert Biological Systems
Foto: © Hollandse Hoogte
Koppert Biological Systems, wereldspeler op het gebied van biologische beheersing in de tuinbouw, heeft Alfen opdracht gegeven voor het leveren van een slim microgrid. Dit lokaal elektriciteitsnetwerk gaat energie leveren voor haar nieuwe installaties. Koppert Biological Systems behaalde onlangs de eerste plaats in de Hillenraad100, een lijst van de meest prominente bedrijven in de Nederlandse tuinbouwsector.

In Berkel en Rodenrijs verrijst een nieuwe productiefaciliteit van Koppert Biological Systems om biologische ongediertebestrijdingsmiddelen te produceren. De installatie zal bijdragen aan het doel van Koppert om wereldwijd 100% duurzame land- en tuinbouw te bewerkstelligen. De productiefaciliteit van ongeveer 3 hectaren wordt in twee stadia gebouwd. Volgens de huidige planning zal het eerste deel eind 2018 operationeel zijn en het tweede deel in 2019.

Microgrid met noodstroomvoorziening

Alfen zal de lokale energiedistributie (ongeveer 10 MW vermogen) leveren om de energievoorziening op de nieuwe Koppert locatie mogelijk te maken. Dit microgrid wordt aangesloten op het openbare elektriciteitsnet en krijgt een Automatische Noodstroomvoorziening die bij stroomuitval op het elektriciteitsnet in bedrijf komt. Zodra het openbare net zich heeft hersteld, schakelt de noodstroomvoorziening automatisch en zonder spanningsverlies terug naar het netbedrijf.

Richard Jongsma, Commercieel Directeur bij Alfen: "In de glastuinbouwsector is er sprake van enorme groei en innovatieve ontwikkelingen. Dit leidt tot vele nieuwe uitdagingen voor het elektriciteitsnetwerk, waarvoor Alfen de juiste oplossingen heeft. Wij zijn er trots op dat wij onze uitgebreide ervaring met slimme microgrids in de tuinbouwsector voor dit toonaangevende bedrijf kunnen inzetten."

Ook interessant