Verwarming & Sanitair

Alles over de condensatieketel van nu, in een notendop

Alles over de condensatieketel van nu, in een notendop
Wil je een maximaal rendement behalen en veel warm water tegelijk kunnen gebruiken? Dan is een condensatieketel de meest geschikte keuze. Condensatieketels werken anders dan de meeste soorten cv-ketels. Een condensatieketel zet in tegenstelling tot een klassieke cv-ketel de waterdamp die vrijkomt om in warmte door middel van condensatie. De highlights over dit type ketel lees je in dit artikel.

De prijs van een condensatieketel

Het is waarschijnlijk de eerste vraag die bij je naar boven komt: wat kost een condensatieketel? Hoewel de kosten van een condensatieketel wat hoger is dan zijn concurrenten, betaald deze investering zich snel uit. Onderhoud de gasketel of mazoutketel goed en de investering zal nog sneller terugbetaald zijn. Maar wat is nu de prijs van de condensatieketel van nu? Condensatieketels zijn er in 2 varianten: een mazoutketel, werkend op stookolie, en de condensatieketel die werkt op aardgas. Een mazout condensatieketel kost gemiddeld € 4.000 tot € 7.500 en een condensatieketel die werkt op mazout bedraagt gemiddeld € 1.600 tot € 4.100. Reken hier nog ongeveer € 300 aan installatiekosten bij.

Hoe werkt een condensatieketel?

Hierboven legden we al uit dat een condensatieketel zich op lange termijn terugbetaald. Om dit te begrijpen moet je de werking van een condensatieketel snappen. De meeste cv-ketels verbranden een brandstof om deze warmte vervolgens te gebruiken voor de verwarming van het water of de kachel. Hierbij komt damp vrij dat via de ventilatie van de ketel verdwijnt. Maar een condensatieketel zet ook de waterdamp die vrijkomt om in warmte door middel van condensatie. Op deze manier verbruik je met een condensatieketel gemiddeld 11% minder brandstof.

Welke soorten condensatieketel zijn er?

Zoals eerder genoemd zijn er 2 soorten condensatieketels die ieder werken op een andere brandstof: aardgas en mazout. De meest populaire condensatieketel is de ketel die werkt op aardgas. Deze is namelijk een stuk voordeliger en compacter en er komt minder geluid vanaf. Maar waarom kiezen mensen dan toch voor een mazoutketel? De condensatieketel die werkt op mazout heeft een belangrijk kenmerk. Je vult het mazout van de mazoutketel zelf bij. Hierdoor is deze ketel ideaal voor mensen die op afgelegen plekken wonen en geen aardgas tot hun beschikking hebben.

Condensatieketels en subsidies

In 2017 zijn er in Nederland een aantal nieuwe regelgevingen ingegaan omtrent de subsidies voor de aanschaf van een condensatieketel. Zo maakt de koper aanspraak op een renovatiepremie en is er de mogelijkheid belastinggeld terug te krijgen. Raadpleeg hiervoor jouw gemeente.

Ook interessant