Architectuur

Een skipiste op een dak, ondenkbaar? Toch niet!

Een skipiste op een dak, ondenkbaar? Toch niet!
Een skipiste inrichten op een verbrandingsoven, in de stedelijke omgeving van Kopenhagen. Een gedurfd idee en een sterk staaltje in techniek en bouwkunde. Voor de waterdichting van dit uitzonderlijk bouwwerk werd beroep gedaan op het uiterst robuuste waterdichtingsmembraan Derbigum GC WW van Derbigum.

Amager Bakke, Amager Heuvel in het Nederlands, is een verbrandingsoven in Amager bij Kopenhagen (Denemarken). De verbrandingsoven is speciaal ontworpen om al het afval in energie om te zetten, gebruikmakend van een techniek die zo milieuvriendelijk mogelijk is. Samen met oude verbrandingsoven in Amager, welke nu omgevormd wordt naar een biomassacentrale (voorziene opening in 2020), speelt deze verbrandingsoven een hoofdrol in de ambitie van Kopenhagen om tegen 2025 CO2-neutraal te zijn.

Een skipiste bovenop de verbrandingsinstallatie inrichten was een zeer uitdagend idee, vooral op het gebied van uitvoering. En, hoewel de bouw nog niet volledig afgerond is, is het Amager Resource Center nu al een hype die veel mensen aantrekt, zowel architecten en ingenieurs, als ski-liefhebbers. Het architectenbureau BIG, dat instond voor het ontwerp van de verbrandingsoven, heeft bij de dakconstructie van het Amager Ressource Centre, gebruik gemaakt van de basiswigvorm van de geavanceerde verbrandingsinstallatie om de nieuwe recreatieve mogelijkheden van het stedelijk recreatiepark Amager Bakke te ontwerpen.

De energie- en afvalverbrandingsinstallatie, heeft een dakoppervlak van zo’n 13.000 m² met een enorme helling, 80 meter hoog aan een uiteinde, die langs het gebouw naar beneden slingert. Het volledige dak zal ingericht worden als skihelling en natuurpark. Een bouwtechnische uitdaging die innovatieve en duurzame oplossingen vraagt.

“Het volkspark zal het hele jaar door geopend zijn, wat grote eisen stelt aan de duurzaamheid van het betondek dat het basis dakoppervlak vormt. Het moet beschermd worden tegen weer en wind in de open omgeving nabij Øresund. En, omdat het als skihelling en natuurpark moet worden gebruikt, moet het gelaste membraan zeer stevig zijn omdat het de betonstructuur beschermt.” vertelt de verkoopen projectmanager Ulrik Hoffmann van Eurotag Denemarken, die de Derbigum® GC wortelwerende dakbaan geleverd heeft. Het membraan heeft een dubbele wapening, en de speciale robuustheid en dichtheid ervan houdt in dat het hoofdzakelijk gebruikt wordt als een basislaag op structuren die hoge eisen stellen aan de veiligheid tegen waterpenetratie, zoals bruggen, parkings en tunnels.

Steile heuvel vraagt speciaal gereedschap

Volgens dakbedekkingsspecialist en directeur Jan Steinmüller van Multi Tag Entreprise, die verantwoordelijk is voor de waterdichting op het dak, eisen de bijzondere omstandigheden en werkomstandigheden van Amager Bakke speciale vaardigheden op verschillende punten.

Derbigum - Een skipiste op een dak

"We moeten aan verschillende gebieden speciale aandacht geven, onder meer in termen van veiligheid. Bij het werken aan een dak met een helling van 18 graden maakt het niet uit of het nu een 45 kilo zware rol materiaal is of een gasfles die wegglijdt…. dat gaat gewoon naar de bodem van de heuvel. Daarom” zegt Jan Steinmüller, “werden er om de 15 m beveiligingshekken gezet.”

“Op logistiek vlak heeft het project ook geleid tot een nieuwe manier van denken. Het steile oppervlak over een zeer lange rek maakte het onmogelijk om de materiaalrollen met de hand te vervoeren. Daarom werden er op welbepaalde plaatsen, verdeeld over het dakoppervlak, platformen voor opslag van materiaal ingericht. De steilheid maakte het ook onmogelijk om de grote lasapparaten voor platte daken te gebruiken. Daarom hebben we geholpen bij het ontwikkelen van speciale lasmachines die bij de taak werden gebruikt.”

Derbigum - Een skipiste op een dak

Wanneer het recreatiepark opent, zullen zowel de plaatselijke sportievelingen als de toeristen het hele jaar door kunnen genieten van de aangeboden sportactiviteiten op een paar kilometer van het stadscentrum. Langs het 500 meter lange skidak met verschillende pistes, worden groene gebieden met natuurlijke aanplantingen en rotsblokken ingericht om de illusie van een natuurlijk berglandschap na te bootsen, een ideale omgeving om in te wandelen of te lopen.

BIG – BJARKE INGELS GROUP – een “kleine” naam met grote verwezenlijkingen.

BIG is een architectenbureau, opgericht door Bjarke Ingels in 2005 met bureaus in Kopenhagen, New York en Londen. Het team omvat architecten, designers, urbanisten, landschapsarchitecten, interieuren productontwerpers, onderzoekers en uitvinders. De groep wordt geleid door 12 partners: Bjarke Ingels, Sheela Maini Søgaard, Finn Nørkjær, Thomas Christoffersen, Kai-Uwe Bergmann, Andreas Klok Pedersen, David Zahle, Jakob Lange, Beat Schenk, Daniel Sundlin, Brian Yang en Jakob Sand. In elk lokaal kantoor zijn er ook een aantal vennoten.

BIG heeft verschillende grote projecten wereldwijd, denk maar aan het Lego-huis dat net in Denemarken geopend werd, Google’s nieuwe hoofdkwartieren in Londen, het World Trade Center 2 dat in aanbouw is in New York of het nieuwe Mars Science City in Dubai in opdracht van de regering van de Verenigde Arabische Emiraten.

Winnaar van verschillende, prestigieuze internationale prijzen, wil BIG ver weg blijven van de klassieke doosvorm of naïeve utopische ideeën in zijn ontwerpen. Hun architectuur is gebaseerd op een nauwkeurige analyse van het constant evoluerende dagelijkse leven, multiculturele uitwisselingen, algemene economische stromingen en communicatietechnieken die nieuwe manieren van architecturale en urbanistische organisatie vereisen. Door conventionele ingrediënten zoals leven, ontspannen, werk, parking en winkelen te mixen met soms pragmatische en utopische ideeën komen zij tot unieke ontwerpen die hen momenteel bij de wereldtop van architectenbureaus zet.

Ook interessant