Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Stadhuis Leiden wordt Hof van Leiden  

Stadhuis Leiden wordt Hof van Leiden
Office Winhov & Studio Linse hebben met hun voorstel ‘Hof van Leiden’ de architectenselectie voor de verbouwing van het stadhuis gewonnen. Dat maakte wethouder Marleen Damen (Financiën) gisteren bekend. De gemeente heeft drie bureaus gevraagd om een voorstel te doen het monumentale stadhuis geschikt te maken voor flexwerken en de ruimte efficiënter en duurzamer te benutten voor bestuurlijke en ambtelijke huisvesting en de samenwerking met de stad.

Hof van Leiden

In het plan ‘Hof van Leiden’ wordt het atrium van het stadhuis ingericht als omsloten tuin, net als in het oorspronkelijke ontwerp van het stadhuis van architect C. J. Blaauw, uit de jaren dertig van de vorige eeuw. De tuin geeft extra kwaliteit aan de omliggende kantoorverdiepingen. Bovendien sluit de groene hof aan op de beroemde hofjes van Leiden. Door de tuin in te zetten binnen het klimaatconcept van het gebouw, vormt het zowel een technische als symbolische bijdrage aan de duurzaamheidsambitie van de gemeente.

Wethouder Marleen Damen: “Het voorstel van Office Winhov & Studio Linse is door de beoordelingscommissie geselecteerd als winnaar. Met hun voorstel ‘Hof van Leiden’ komt een stukje geschiedenis weer tot leven en werken we tegelijkertijd aan een duurzamer en toekomstbestendig stadhuis. Het ontwerp past goed bij onze ambitie de stad te vergroenen en tegelijkertijd sluit de ‘verborgen’ tuin mooi aan op Stad van Ontdekkingen.”

Beoordelingscommissie unaniem

De beoordelingscommissie koos uit drie ingezonden voorstellen unaniem voor deze visie. Uit het beoordelingsrapport: “De groene tuin biedt op een verrassende manier meerwaarde aan het stadhuis in zijn nieuwe hoedanigheid. Daarnaast komt het voorstel van de tuin voort uit een grondige analyse van het gebouw en wordt de cultuurhistorische betekenis van het gebouw erdoor versterkt.”

De beoordelingscommissie bestond uit een onafhankelijk voorzitter, de projectmanager van het stadhuis, vertegenwoordigers van de Welstands- en Monumentencommissie Leiden, Erfgoed Leiden e.o. en van facilitaire zaken. De andere inzendingen waren ‘Huis voor de stad’ van BiermanHenket Architecten en ‘Stadhuis Leiden’ van CEPEZED. De drie voorstellen werden in april/mei tweeëneenhalve week tentoongesteld in het stadhuis en op de website van de gemeente Leiden. Medewerkers, bestuurders, bewoners en andere belangstellenden hadden de mogelijkheid om hun mening te geven over de plannen waarop er achtenveertig reacties binnenkwamen die door de beoordelingscommissie werden meegenomen in het oordeel.

Stadhuis Leiden wordt Hof van Leiden

Planning

Het plan vormt het vertrekpunt voor het ontwerpproces waarin met diverse specialisten en in overleg met alle betrokkenen het voorstel wordt uitgewerkt. Naar verwachting kan in oktober een structuurontwerp worden afgegeven op basis waarvan in november een besluit kan worden voorgelegd aan de gemeenteraad. Als alles verloopt volgens de planning wordt het nieuwe stadhuis in 2020 opgeleverd.

Office Winhov en Studio Linse

Office Winhov en Studio Linse werkten eerder samen aan de renovatie en herinrichting van een monumentaal gebouw van de Universiteit Tilburg. Bij het ontwerp van de hof in het stadhuis Leiden hebben beide bureaus samengewerkt met H+N+S landschapsarchitecten. Studio Linse heeft ruime ervaring met de inrichting van kantoren voor flexibel werken en met het inrichten van publieksinterieurs en horecagelegenheden. Tot de gerealiseerde werken behoren de inrichting van de restaurants in het Rijksmuseum, de ledenlokalen van Artis en het interieur van De Plantage (Artis complex), het centraal station Rotterdam en Café Engels in het Groothandelsgebouw. Op dit moment werkt Studio Linse aan het interieur van de Royal Opera House in Londen. Office Winhov werkt aan de transformatie van diverse rijksmonumenten zoals de transformaties van het voormalige Rijkskantoorgebouw voor Geld- en Telefoonbedrijf en de oude Kas Bank in het centrum van Amsterdam die in 2016 zijn opgeleverd. Momenteel werkt Office Winhov onder andere aan de renovatie en uitbreiding van het Amstel Station, de herbestemming van het voormalige V&D complex aan de Kalverstraat en de renovatie voor de Koninklijke Academie van Wetenschappen van het monumentale Trippenhuis in Amsterdam.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
14 juni 2017
Bron: Gemeente Leiden
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
De Vlaamse Renovatiedag
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba