Algemeen

Rookmelders redden levens!

Rookmelders redden levens!
Dit jaar eisten woningbranden in België al minstens 28 doden waarvan 14 in Vlaanderen. Dit wil zeggen dat er elke 6 dagen iemand sterft door een woningbrand. Hulpverleningszone Oost, Vlaams-Brabant en vzw Oscare slaan de handen in elkaar en willen een halt toeroepen aan het verontrustend aantal doden door brand. De oplossing is het plaatsen van voldoende rookmelders en het bespreken en inoefenen van een vluchtplan. Na het lanceren van de campagnebeelden van ‘Fijne Vaderdag’ en ‘Heb jij een vluchtplan?’ zetten we de rookmelders in de kijker. We willen onze boodschap ‘Rookmelders redden levens’ zo ruim mogelijk verspreiden en tot bij het grote publiek brengen.

Veel te weinig mensen weten dat als er 's nachts brand uitbreekt, je heel weinig kans hebt om tijdig wakker te worden. Als je slaapt, ruik je immers niets. De rook van een brand verspreidt zich zeer snel en is verstikkend.

Voldoende rookmelders en een afgesproken vluchtplan redden levens!

Belangrijk is om alle kamers te voorzien van een rookmelder, met als uitzondering de keuken, de badkamer en de garage. Maar hier is uiteraard ook een risico op brand, dus plaats een rookmelder in de nabijheid van deze ruimtes. Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van tien jaar.
In grotere woningen kan je best kiezen voor gekoppelde rookmelders zodat het alarm op meerdere plaatsen hoorbaar is.

Rookmelders en een geoefend vluchtplan zorgen ervoor dat jij en je gezin tijdig de woning kunnen verlaten in geval van brand. Bespreek met heel de familie wie er bij brand wat gaat doen (wie neemt de kinderen mee, waar hangt de sleutel, langs welke weg kan je naar buiten, ...).

Wist-je-datjes over rookmelders:

  • Zoek op de verpakking naar de labels CE en EN 14604.
  • Kies voor rookmelders met een niet-vervangbare batterij met een levensduur van 10 jaar.
  • Plaats in elke kamer een rookmelder.
  • In de badkamer, de keuken en de garage is er te veel kans op vals alarm. Voorzie daarom een rookmelder in de omgeving van deze plaatsen.
  • Installeer de rookmelders volgens de voorschriften van de fabrikant.
  • Test je rookmelders één keer per maand door op de testknop te drukken.
  • Hou je rookmelders stofvrij.
  • Vervang je rookmelders om de 10 jaar.

Brandveilig leven begint bij jezelf! VZW Oscare en HVZ Oost, Vlaams-Brabant slaan de handen in elkaar en hopen dat jullie deze brandveilige boodschap mee verspreiden. Samen kunnen we komen tot meer brandveiligheid.

Zie ook: www.leefbrandveilig.be

Ook interessant


Build for Life