Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Nooit meer overkokende rijst

Nooit meer overkokende rijst
Het overkomt ons allemaal wel eens. Je hebt water aan de kook gebracht en rijst toegevoegd. Natuurlijk zet je dan de warmtebron lager. Ondertussen snijd je de groenten om te wokken. Je let dus even niet op de rijst en dan gebeurt het. Het water komt omhoog en borrelt over de rand van de pan. Hoe voorkom je die puinhoop in je keuken? Nooit meer overkokende rijst, is dat mogelijk? Jazeker!

Rijst stomen

Rijst heeft vocht en warmte nodig om te garen. Dat is precies wat een stoomoven doet. Door de warmte kan de rijst het toegevoegde vocht opnemen. Als al het vocht is opgenomen is de rijst gaar. Je giet dus geen overtollig kookvocht weg. Alle smaak en voedingsstoffen blijven in de rijst behouden. En omdat de temperatuur heel constant is, heb je ook nooit meer overkokende rijst. Het resultaat is smakelijke rijst die niet plakkerig is ťn een schone kookplaat!

Nooit meer overkokende rijst

Hoe stoom je rijst?

Neem de hoeveelheid rijst die je nodig hebt en voeg daar water aan toe. Dat kan in een speciale stoomovenschaal (de kleine is voor vier personen groot genoeg) of in een andere geschikte ovenschaal. De rijst moet helemaal onder water staan. Op een hoeveelheid van 250 gram rijst voeg je 400 ml water toe. De bereidingstijd kan per rijstsoort een beetje variŽren. Over het algemeen kun je de tijd op de verpakking aanhouden en daar tien minuten bij op tellen. Moet je rijst 10 minuten koken, dan zet je de rijst twintig minuten op het stoomprogramma in de stoomoven. Schep de rijst na bereiding over in een (voorverwarmde) serveerschaal, laat even staan en schep daarna goed los. Eet smakelijk!

Nooit meer overkokende rijst

VariŽren

Alleen maar rijst is een beetje saai. Je geeft je rijstgerecht smaak door vlees, groente en saus toe te voegen. Maar je kunt ook variŽren met de bereiding van de rijst. Bijvoorbeeld door in plaats van gewoon water bouillon toe te voegen. Of voeg een sjalotje en een laurierblaadje toe. Door een theelepel kurkuma toe te voegen aan het water, maak je een kleurrijke gele rijst. Of maak een warme rijstsalade door maÔs, brunoise gesneden rode paprika en een lente- of bosuitje in ringetjes toe te voegen voor je gaat stomen. In een stoomoven kun je eigenlijk niets verkeerd doen. Varieer dus naar hartenlust en creŽer je eigen rijstgerechten. Je hoeft ten slotte niet meer bang te zijn voor overkokende rijst.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
29 mei 2017
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Meer over keukens


Producten voor keukens


Gerelateerde artikelen


Video`s over keukens


Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba