Algemeen

Koude aprilmaand kost gezin 11,32 euro extra

Koude aprilmaand kost gezin 11,32 euro extra
U heeft het waarschijnlijk ook gevoeld: het was een koude maand april. April 2017 was 1,2°C kouder dan gewoonlijk: de gemiddelde temperatuur bedroeg 8,4°C in plaats van 9,6°C. Hierdoor lag het gasverbruik 17% hoger, wat zich vertaalt in de factuur. Een gemiddeld gezin betaalde bijkomend €11,32.
Essent.be berekende dat de gemiddelde verwarming wordt uitgeschakeld op 10 april, waarmee de zogeheten ‘verwarmingswinter’ eindigt. Dit jaar zal het wat later zijn. Vooral de laatste twee weken nam de temperatuur een duik: tussen 15 en 30 april was het 3,5 graden kouder dan normaal. In die periode werd dan ook 55% meer aardgas verbruikt. Dat laat zich voelen in de gasfactuur, die voor een gemiddeld gezin aan een meerverbruik van 17% €11,32 hoger lag.

Belang van energiesparen

De energiefactuur bestaat vooral uit elektriciteit, maar verwarmen doen Belgen nog het meest met aardgas (65%). “Investeren in smart hometoepassingen kan leiden tot een gevoelige verlaging van die energiefactuur”, zegt Colin Phillips, Head of Sales & Marketing van essent.be. “Tot 30% van de energie wordt verspild door lege ruimtes te verwarmen. Met home automation volgt het verwarmingssysteem het levensritme van de gebruiker, niet omgekeerd. Een slimme thermostaat regelt de temperatuur wanneer je vroeger terug bent dan verwacht. Flixheat van essent.be past zich zelfs aan je activiteit in huis aan, aangezien vandaag tot 30% van de energie wordt verspild door lege ruimtes te verwarmen.”

Essent.be heeft nog enkele besparingstips. Met een aantal eenvoudige aanpassingen kan een gezin met een gemiddeld verbruik 57 euro op een winter besparen zonder aan comfort in te boeten. De meeste mensen ontluchten hun radiotoren bij de eerste koude dagen in de herfst, maar het loont de moeite om dit op het einde van de winter te herhalen, zodat je verwarming efficiënter kan draaien. Daarnaast stellen veel mensen hun thermostaat de hele winter in op dezelfde temperatuur. Rond deze tijd van het jaar kan je hem nochtans een graadje lager zetten, zonder dat je het verschil voelt. Tot slot, denk eraan om je huis voldoende te verluchten. Een tiental minuten het raam open zetten is voldoende. De buitenlucht is vaak drogere lucht en die is gemakkelijker en dus goedkoper te verwarmen.

Ook interessant


Build for Life