Algemeen

Confederatie Bouw steunt oproep tot meer investeringen

De Confederatie Bouw schaart zich achter het voorstel van Minister van Financiën Johan Van Overtveldt om de Europese begrotingsregels te versoepelen en meer te investeren in infrastructuur. “Dit is de weg die we moeten volgen. Meer investeren betekent meer groei en geeft de economie een boost. Laten we nu samen in België het voortouw nemen om de broodnodige investeringsprojecten eindelijk mogelijk te maken,” zegt gedelegeerd bestuurder Robert de Mûelenaere.

De Confederatie Bouw wijst al lange tijd op de problematiek van beperkte investeringen in publieke infrastructuur. In 2015 bedroegen de overheidsinvesteringen slechts 2,5% van het bruto binnenlands product, terwijl dat bij onze directe buurlanden rond de 3,3% schommelt.

Dat is alarmerend laag, vindt de Confederatie. Het lage peil van de overheidsinvesteringen tast het concurrentievermogen van de Belgische economie aan, vernietigt jobs en vertraagt de groei. Bovendien werden de voorbije maanden de gevolgen van een gebrekkig onderhoud van onze infrastructuur op een schrijnende manier zichtbaar.

Investeren is vitaal

De Confederatie Bouw pleit daarom voor een investeringsnorm van 3% van het bruto binnenlands product zonder daarbij de begrotingskoers uit het oog te verliezen. Robert de Mûelenaere: “Samen met de federale overheid en die van de gewesten zullen we nadenken over hoe we meer overheidsinvesteringen haalbaar kunnen maken via onder meer alternatieve financieringsmogelijkheden met de privésector. Niet alleen met de institutionele beleggers, maar ook met bouwbedrijven en andere stakeholders. Wij zijn alvast vragende partij om een constructief debat te voeren voor meer investeringen.”

Ook interessant


Build for Life