Algemeen

Levenslang in hetzelfde huis wonen? Het kan!

Wie dacht dat levenslang wonen een onvervulbare wens was, kan vanaf 23 maart een kijkje komen nemen in het UD Woonlabo te Hasselt. Het Woonlabo omvat twee eigentijdse meegroeiwoningen die gebruik maken van de principes van “Universal Design” of “ontwerpen voor iedereen en voor altijd”.

Voor het project “UD Woonlabo” slaan de Provinciale Hogeschool Limburg en het Toegankelijkheidbureau hun handen in elkaar. Het project bestaat uit 4 grote onderdelen: de demonstratiewoning, het adviescentrum, het onderzoekscentrum en het vormingscentrum.

De demonstratiewoning toont in twee meegroeiwoningen welke aanpassingen en hulpmiddelen mogelijk zijn om te blijven in je eigen woning. Hiervoor moet woning meegroeien, mee-evolueren met de veranderende noden van de bewoners.



Het grootste voordeel van een meegroeiwoning is dat de woning kan worden aangepast aan haar bewoners en niet omgekeerd. Vooruitzien in het concept van de woning vraagt nauwelijks een meerkost, maar maakt levenslang wonen in je eigen droomhuis mogelijk. Met deze demonstratiewoning hopen we bouw- en verbouwgeïnteresseerden, maar ook architecten en bouwheren bewust te maken van de nood aan integrale toegankelijkheid en functionaliteit en de mogelijkheden van meegroeiwonen.

De duurzame en flexibele aanpassingen in het UD Woonlabo zijn toegankelijk voor iedereen. Hierdoor is het Woonlabo geen futuristische voorstelling, maar een hedendaagse realisatie. Alle te bezichtigen voorwerpen zijn ook verkrijgbaar.

Voor vragen met betrekking tot toegankelijk en aanpasbaar wonen, Universal Design en meegroeiwonen kun je terecht in het adviescentrum. Hier word je geholpen of doorverwezen naar bedrijven, organisaties of ondersteunende instanties. Op de site van het UD Woonlabo (www.woonlabo.be) zullen tal van nuttige tips en goede voorbeelden deze adviesverlening ondersteunen.

Voor een uitgebreid advies op maat zorgt het toegankelijkheidsbureau. Je bouwideeën of –plannen worden ingekeken en beoordeeld op basis van hun toegankelijkheid en de principes van Universal Design. Deze adviezen op maat zijn steeds op afspraak.

Tot slot heeft het UD Woonlabo een onderzoeks- en vormingscentrum. De ontwikkeling en verbetering van hulpmiddelen en concepten zal hier plaatsvinden. Deze innovaties zullen ook in het UD Woonlabo gedemonstreerd worden. Hierdoor zullen de woningen regelmatig aangepast worden. Om de vier jaar worden de 2 woningen volledig herdacht en geactualiseerd.

Daarnaast wordt de kennis die verkregen wordt uit deze onderzoeken gekoppeld aan de bestaande opleidingen (studenten) en via een uitgebreid vormingsaanbod, seminaries, symposia en tentoonstellingen aangeboden aan professionals en het grote publiek.

Het UD Woonlabo opent officieel zijn deuren op 22 maart 2013. Vanaf 23 maart 2013 is het mogelijk om de demonstratiewoning individueel of in groep (met gids) te bezichtigen. Tarieven en openingsuren zijn terug te vinden op www.woonlabo.be/info.

Reserveren kan via de toeristische dienst van de stad Hasselt of via de site van het UD Woonlabo.
Build for Life