Verwarming & Sanitair

W-installateur meest tevreden met Bosch, Nefit en Remeha

Fabrikant van cv-ketels Bosch heeft dit jaar de hoogste klanttevredenheid onder W-installateurs. Dit blijkt uit de BouwKennis Marketing Score Card Klanttevredenheid Installatie 2012/2013. Ook Nefit en Remeha scoren goed onder W-installateurs. Adviseurs in de werktuigbouwkundige sector geven de hoogste waardering aan Geberit.

Het vasthouden en verbeteren van de klanttevredenheid is voor veel organisaties één van de belangrijkste marketingdoelstellingen. De BouwKennis Marketing Score Card Klanttevredenheid peilt jaarlijks de mening van E-installateurs, W-installateurs en adviseurs over de klanttevredenheid met de belangrijkste fabrikanten en handelaren in de installatiesector.

Bosch op kop
Onder installateurs is van twaalf belangrijke aspecten de tevredenheid gemeten, onder adviseurs van elf. Daarnaast is ook een algemeen tevredenheidcijfer per merk gevraagd. De top-5 is opgemaakt aan de hand van de hoogste algemene tevredenheidcijfers. Net als in 2011 scoren Bosch, Nefit en Remeha erg goed onder W-installateurs. Nefit komt dit jaar zelfs drie keer voor in de top-5: als fabrikant van cv-ketels, warmtepompen en boilers. De top-5 volgens adviseurs die werkzaam zijn in de W-installatie bevat in 2012 twee nieuwe gezichten: Biral en Carrier Airco. Adviseurs zijn het meest tevreden over Geberit. Ook Jaga en TROX scoren hoog op het gebied van klanttevredenheid.

Top-5 fabrikanten volgens W-installateurs

Bron: BouwKennis/USP Marketing Consultancy, juli 2012

Top-5 fabrikanten volgens adviseurs W-installatie

Bron: BouwKennis/USP Marketing Consultancy, juli 2012

Technische Unie hoogst scorende groothandel
Onder W-installateurs is ook de tevredenheid met groothandelaren onderzocht. Hieruit blijkt dat werktuigbouwkundige installateurs het meest tevreden zijn met Technische Unie, gevolgd door Rensa en Wasco.

Prijsconcurrentie
Bedrijven in de bouwsector beginnen vaak met het bepalen van de prijs en laten andere marketingbeslissingen daarvan afhangen. Door toegevoegde waarde te creëren is het echter mogelijk om onder een continue prijsconcurrentie uit te komen. Dit is zeker essentieel nu de prijzen in de bouw door de economische tegenwind onder druk staan. Klanttevredenheid is hierbij een belangrijk wapen. Een hogere klanttevredenheid leidt tot een grotere merktrouw en stimuleert klanten om positief over een bedrijf of product te praten. Hierdoor zal de prijs minder zwaar meetellen in een beslissing van een klant om met een bedrijf in zee te gaan.