Verbouwen

Hemels slapen

De ruimte waar de zusters begin vorige eeuw tot god baden, is bij de renovatie van het voormalige zusterhuis in Nederhorst den Berg getransformeerd naar het slaapvertrek voor de nieuwe bewoners.
Het ontwerp van YA Architecten omvat naast de renovatie ook een drietal toevoegingen die met respect voor het oude pand ontworpen zijn. Hierdoor wordt het één geheel, maar met duidelijk onderscheid tussen oud en nieuw.

Licht

De nieuwe bewoners slapen hemels in de kapel van het voormalige zusterhuis in Nederhorst den Berg. In de van oorsprong donkere ruimte doen de toegevoegde (dak)ramen hun werk: het zorgt voor een overdaadaan lichtinval en schaduwwerking. De originele glas-in-lood ramen zijn in dubbel glas terug geplaatst om het authentieke karakter van het pand te behouden.



Modern met respect voor het verleden

Dit karakter wordt nog meer versterkt doordat de toegevoegde onderdelen (uitbouw, garage en dakkapel) juist ontworpen zijn als duidelijke moderne toevoegingen aan het bijna 100 jaar oude pand. De uitbouw zorgt ervoor dat de woonkamer en keuken geen pijpenla meer zijn en ook hier wordt met lichtinval en schaduwwerking gespeeld door een glazen dak met een bijzondere constructie.



De garage is een gebouw op zich (zie foto hierboven). De gevel is opgebouwd uit bruin/rode horizontale Waxedwood delen met een donkergrijze terugliggende voeg, ook uitgevoerd in Waxedwood. De maat van de lat is gelijk aan 2 lagen en een voeg van het metselwerk van het originele pand. Hierdoor sluit het goed aan op het bestaande pand, maar heeft het een duidelijk modern en afwijkend karakter. Omdat de uitbouw en dakkapel dezelfde opbouw hebben, is meteen duidelijk wat de moderne toevoegingen zijn, maar vormt het wel één geheel.