Nieuwbouw

Grootste residentiële bouwproject aan de Belgische kust!

In het kader van het Oostendse stadsvernieuwingsbeleid, waarvan de volledige reconversie van de maritieme site Oosteroever deel uitmaakt, werden drie jaar geleden twee PPS (Publieke Private Samenwerking) wedstrijden parallel uitgeschreven door het AGSO (Autonoom Gemeentebedrijf Stadsvernieuwing Oostende) met als doel een geschikte private partner te selecteren voor deze uitzonderlijke opdracht.
Na een grondige analyse van alle ingediende dossiers, waarbij vooral aan architectuur en projectvisie hoge eisen werden gesteld, werden beide PPS projecten (Vuurtorendok en Hendrik Baelskaai) afzonderlijk van elkaar beoordeeld door de raad van bestuur van het AGSO en uiteindelijk gegund aan de THV Versluys Bouwgroep – CFE.

Deze opdracht, het bouwen van een nieuw multifunctioneel stadsdeel op de maritieme site Oosteroever, is voor beide private partners een enorme uitdaging en zal tevens bijdragen tot waardering en naambekendheid in de bouwsector en daarbuiten. Dit project zal ongetwijfeld de komende decennia ook voor veel dynamiek zorgen binnen hun respectievelijke bedrijfsstructuren.

Het bouwproject aan de Oosteroever is het grootste ontwikkelingsproject in jaren aan de Belgische kust. Met een bovengrondse bebouwde oppervlakte van 120.000 vierkante meter, wat resulteert in 1.200 woonappartementen waarvan 90 procent met zicht op zee, zal dit kwalitatief woonproject het oostelijke deel van Oostende een nieuw elan geven. Door de combinatie van de uitzonderlijke maritieme ligging en internationale architectuur (Conix Architects) is dit dé nieuwe aantrekkingspool van de Middenkust voor de komende jaren.

De hypermoderne city aan de Oosteroever wordt het woon-, werk- en ontspanningsoord op een boogscheut van het centrum van Oostende, waarbij de ziel van het havengebied met veel respect wordt bewaard. In synergie met de verschillende bovengrondse bouwvolumes zal bijzonder veel aandacht worden besteed aan de groene invulling, ruime wandelpromenades van 10 meter breed in combinatie met kwaliteitsvolle handelspanden op centrale plaatsen.
Ondergrondse garages voor de bewoners zullen de site zoveel mogelijk vrijwaren van voertuigen in het straatbeeld.

Baanbrekende architectuur

Als 1ste deelproject wordt gestart met de herontwikkeling en reconversie van de dokblokken en het eerste bouwblok van het industriële grid begrensd door de Baelskaai en de Fortstraat.
Eén van de hoogbouw-delen waarmee de start gegeven werd voor de ontwikkeling van de site is de toren op de hoek met de Hendrik Baelskaai met de Fortstraat.
Voor deze toren, Baelskaai 12, zijn we vertrokken vanuit de keuze dat alle appartementen over een kwalitatieve buitenruimte moesten beschikken van minimum 20 m² en de overgrote meerderheid van de appartementen voluit moest kunnen profiteren van de uitzichten die mogelijk zijn op deze plek.



In dialoog met het weefsel voor de naastliggende, toekomstige gebouwen, start de compositie en volumetri van de gevelopbouw van de toren in de onderste verdiepingen vrij rustig.
Vanaf de hoger gelegen verdiepingen krijgt de toren steeds meer vrije ruimte en wordt de opbouw dynamischer.
Zo wordt een zekere dynamiek naar boven toe gecreëerd met een markant sculpturaal effect tot resultaat. Van dit concept maken we bovendien gebruik om ruime terrassen te creëren en een grote variatie aan type appartementen toe te kunnen passen.

De 1ste toren zal een icoon-project worden om aldus de wijk een nieuwe boost in te blazen en een hefboom creëren voor het totale gebied.
De passieve gevel wordt vervaardigd uit architectonisch witte gepolierde beton die voor een duurzame frisse kleur zal zorgen in het straatbeeld.
De toren zal voornamelijk woonfuncties bevatten met een commercieel gelijkvloers.
De overgrote meerderheid van het gelijkvloers van de nabijgelegen toekomstige gebouwen wordt ingevuld met winkels, kantoren, restaurants en cafés om de wijk zelfvoorzienend te maken.

We voorzien een 49-tal hoogwaardige appartementen in de toren, variërend van 88 tot 270 m² en verspreid over 14 verdiepingen.
’We willen vooral een statement scheppen op deze uitzonderlijke locatie’’ en hiermee een nieuwe stap zetten in de omvorming van het Oosteroever gebied tot volwaardig stadsdeel.
Met het project Oosteroever is een nieuwe stap gezet in de omvorming van dit gebied tot volwaardig stadsdeel. Oosteroever, ‘de andere kant van Oostende’, wordt hiermee betrokken bij het centrum van de stad. Het water is niet meer de rand van de stad, maar het centrum van de nieuwe topwijk.