Algemeen

Wat verandert er in 2011 voor de bouw?

Zoals elk jaar verzamelt Bouwunie met het oog op het nieuwe jaar de voor de bouwbedrijven belangrijkste nieuwigheden en wijzigingen.
Specifiek voor de bouw springen volgende zaken in het oog:
- Vanaf 1 januari worden bouwknopen (“koudebruggen”) ingerekend in het E- en K-peil
- Er komt een aanpassing van KLIP (Kabel en Leiding Informatieportaal)
- De registratieprocedure voor aannemers wordt vereenvoudigd en gewijzigd
- Bij de verkoop van een nieuw gebouw met bijhorend terrein is btw verschuldigd op de grond
- Het Bulletin der Aanbestedingen wordt opgenomen in het e-notificationplatform
- In de loop van 2011 zal een keuring van de private riolering worden geëist bij nieuwbouw of grondige verbouwing

Vanaf 1 januari 2011 worden bouwknopen (‘koudebruggen’) ingerekend in E- en K-peil

Op 8 december verscheen in het Belgisch Staatsblad een ministerieel besluit dat de invoeringsdatum voor het inrekenen van de bouwknopen vastlegt op 1 januari 2011. Dit betekent dat de EPB-verslaggever voor nieuwe gebouwen waarvoor een stedenbouwkundige vergunning wordt aangevraagd of een melding wordt gedaan vanaf 1 januari 2011, de invloed van bouwknopen verplicht moet inrekenen in het K- en het E-peil. De manier waarop u bouwknopen uitvoert en dus ‘koudebruggen’ al dan niet vermindert of vermijdt, heeft dus een invloed op het E- en het K-peil. Overleg dus zeker met de architect hoe hij bepaalde bouwknopen (bijvoorbeeld ter hoogte van de funderingsaanzet, van lintelen,...) wil uitgevoerd zien en vraag hem zonodig detailtekeningen.

Eind januari 2011 komt de EPB-software ter beschikking waarmee de invloed van de bouwknopen volgens de vastgelegde methodiek kan worden berekend. In afwachting daarvan kan u de invloed van de bouwknopen inschatten op ongeveer 5 K- en ongeveer 5 E-punten. Voor projecten met vergunningsaanvraag of melding vanaf 2011 houden architecten en EPB-verslaggevers dus best vanaf de voorontwerpfase de maxima van ongeveer K40 en E75 voor ogen. Meer info op www.energiesparen.be/epb/bouwknopen .

Registratie als aannemer

De regering heeft beslist om vanaf 1 januari 2011 de registratieprocedure voor aannemers te vereenvoudigen. De registratie als aannemer zou vanaf dan automatisch gebeuren bij de inschrijving van de bouwonderneming in de Kruispuntbank voor Ondernemingen (hoewel die datum van 1 januari 2011 twijfelachtig is). Indien na de registratie blijkt dat de aannemer zich niet aan de regels houdt, kan een geschillencommissie die weer intrekken, maar ze nadien ook weer activeren. Er moet wel dringend nog een KB komen met de voorwaarden voor het behoud of eventuele reactivering van het registratienummer. Tot dan blijft de huidige regeling nog gelden.

Btw op gebouw met bijhorend terrein

Vanaf 1 januari 2011 is ook btw verschuldigd over een deel of het geheel van de grond, bij de verkoop (of bij het vestigen van een zakelijk recht onder bezwarende titel), met toepassing van btw, van een nieuw gebouw met bijhorend terrein. Tot op heden was de btw enkel van toepassing op het gebouw, de grond bleef onder de registratierechten vallen. Onder bijhorend terrein verstaat men het terrein waarvoor men van de bevoegde overheid toelating heeft gekregen om er op te bouwen en dat hoort bij het over te dragen gebouw. De overdracht van het gebouw en het bijhorend terrein dient door dezelfde persoon en tegelijk te gebeuren. Voor de verkoop van bijhorende terreinen die onder deze regeling aan btw worden onderworpen zullen vanaf 1 januari 2011 geen registratierechten meer verschuldigd zijn.

Keuring private riolering

Wanneer er een rioleringsproject met gescheiden riolering wordt aangelegd in de openbare weg, zijn alle woningen langsheen dit traject verplicht hun regenwater en afvalwater te scheiden op privaat terrein. Hemelwater kan gescheiden afgevoerd, hergebruikt, geïnfiltreerd, gebufferd en/of tijdelijk opgeslagen worden. Alleen wanneer de best beschikbare technieken geen hoger gerangschikte afvoerwijzen toelaten, mag het hemelwater in de openbare riolering worden geloosd. In de loop van 2011 zal een keuring van de private riolering worden geëist bij nieuwbouw, grondige verbouwing en in het kader van afkoppelingsprojecten. In de praktijk betekent dit dat er wordt nagegaan of de private waterafvoer voldoet aan de verplichtingen die worden opgelegd in de bouwvergunning, de Vlarem II wetgeving en andere relevante voorschriften. Info: www.vlario.be

Op 1 januari verdwijnen ook een aantal zaken. Belangrijk om melden zijn:

- Vanaf 2011 kan je klant geen belastingvermindering meer genieten voor investeringen in muur- en vloerisolatie. Bovendien wordt de verhoogde maximumgrens van 3600 € (of iets meer, dit bedrag moet nog geïndexeerd worden) enkel nog toegekend voor wie investeert in een PV-installatie, en niet meer zoals voorheen voor wie investeert in een zonneboiler en/of een PV-installatie.

- Vanaf 1 januari 2011 vervallen een aantal verlaagde btw-tarieven. Het gaat om het 6%-tarief op een schijf van 50.000 euro voor de nieuwbouw of verkoop van nieuwe woningen en appartementen, voor de afbraak en heropbouw van woningen in heel België (in 32 stadsgebieden blijft deze maatregel wel van toepassing) en voor de nieuwbouw of de renovatie van zogenaamde sociale woningen in opdracht van OCMW’s, provincies en gemeenten.

- De federale anticrisismaatregelen om de impact van de crisis op de werkgelegeheid te verzachten lopen af op 31 januari 2011. Het gaat onder meer over de collectieve arbeidsduurvermindering, het crisistijdskrediet, de crisisschorsing (een soort economische werkloosheid voor bedienden) en de crisispremie voor arbeiders
Build for Life