Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Cursus: Inleiding tot de IndustriŽle archeologie  

De ontwikkelingen van nijverheid, techniek en wetenschap tijdens voorbije twee eeuwen liggen aan de basis van onze hedendaagse maatschappij - hoe we ons gedragen, hoe we ons verplaatsen, hoe we nu werken, hoe we consumeren,... De IndustriŽle archeologie omvat de studie, het behoud en de valorisatie van het erfgoed van de industriŽle periode: gebouwen, machines en uitrustingen, de woningen en woonvoorzieningen van arbeiders en patroons, de transport- en communicatie-infrastructuur, de geÔndustrialiseerde en gemechaniseerde landbouw. Het industrieel erfgoed krijgt steeds meer belangstelling van publiek en overheid. Elk jaar worden er tientallen industriŽle gebouwen in Vlaanderen wettelijk beschermd. In tal van resoluties pleitte de Raad van Europa voor behoud en herbestemming van industrieel erfgoed.

Net zoals vorige jaren organiseert de Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie vzw ook dit jaar een introductiecursus over het omgaan met het industrieel en technisch erfgoed - dit jaar in de provincie OOST-VLAANDEREN. De cursus-module geeft een grondige inleiding in alle aspecten van de industriŽle archeologie en het industrieel erfgoed.

Hoe keken onze voorouders naar deze realisaties? Wat betekenen ze voor ons, en welke betekenis kunnen ze in de toekomst krijgen? Moeten wij oude industriŽle gebouwen en installaties behouden, net zoals de kloosters, kerken en kastelen uit middeleeuwen en renaissance? En als we ze behouden: welke (maatschappelijke) functie(s) kunnen wij er dan aan geven? Kan het industrieel erfgoed ontstaan geven aan een nieuwe vorm van cultuurtoerisme ?
De lezingen handelen ook over ambachtelijke musea, zorg voor het indsutrieel en technisch erfgoed, archieven en industrieel toerisme.
Wat doen wij met de wortels van onze (post?)industriŽle maatschappij? Erven wij met eerbied ?
IndustriŽle archeologie is een mode-woord, dat te pas en te onpas gebruikt wordt. De term omvat vťťl meer dan enkel maar het klasseren van oude fabrieken. Wat ? En wat kunnen we ermee aanvangen?
Hoe pakken we het in onze regio aan? Hoe doet men het elders ?
Waar en bij wie kunnen we terecht?

De cursusmodule richt zicht tot iedereen die belangstelling heeft voor geschiedenis, erfgoed en toerisme, o.m. leden van geshied- en heemkundige verenigingen, leden en medewerkers van gidsengroeperingen en toeristische diensten, gemeentelijke cultuurambtenaren, verantwoordelijken van musea, monumentenzorgers, architecten; studenten geschiedenis, kunstgeschiedenis, architectuur en technische wetenschappen; leerkrachten
Ze wordt georganiseerd door de Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie vzw, het onafhankelijk platform voor studie en behoud van het industrieel en technisch erfgoed in Vlaanderen en Brussel
De cursus wordt gegeven op verschillende locaties in Oost-Vlaanderen en start op 8 november in Ertvelde.
De module omvat vijf zaterdagen (telkens vanaf 10 u tot omstreeks 18 u), a rato van ťťn zaterdag per maand.

Informatie over deze cursus en de deelnemingsvoorwaarden vindt men op de website van de VVIA: http://www.vvia.be (pas op website "in verbouwing", doorklikken naar de kalenderpagina)
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
13 oktober 2008
Bron: Vlaamse Vereniging voor IndustriŽle Archeologie
Nieuwsarchief:   

Meer nieuwsberichten

B&W Nieuwsarchief van   

 

Het weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba