Buitenschrijnwerk

Aluminium voorkomt kromtrekken buitendeur

Een of meer aluminium platen in multiplex voorkomen het kromtrekken van buitendeuren. Op verzoek van Nederlandse deurenfabrikanten ontwikkelde Mill Panel na het op de markt komen van dunne platen ook een aanzienlijk dikkere variant, voor veel massievere deuren.

Buitendeuren hebben nogal wat te lijden onder vochtinwerking en grote temperatuurverschillen, wat kan leiden tot een hinderlijk kromgetrokken (scheluw) deur. Octrooi 1020167 komt hieraan tegemoet met een beschrijving van “een verbeterde multiplex buitendeur en een daarvoor bestemd paneel met het uiterlijk van massief hout”.

Een massief houten buitendeur bestaat, zoals het woord zegt, uit massief hout. Bijvoorbeeld in de vorm van gestapelde, houten delen, zogeheten stapeldorpelplanken. Maar je kunt ook een behoorlijk massieve deur maken uit degelijk op elkaar gelijmde laagjes hout.
Zo'n multiplex buitendeur kan zijn vervaardigd uit een paneel, opgebouwd uit een multiplex kern met ter weerszijden houtfineerlagen. Een afdichtmiddel op de randkanten moet het zijdelings binnendringen van vocht tegengaan en voorkomen dat het materiaal delamineert. Ook de verf, beits of speciale coating op het oppervlak van de deur is gericht op het weren van vocht.
Maar, buitendeuren hebben nogal wat te verduren van het Nederlandse klimaat. Niet alleen op het gebied van vocht, maar 's winters kunnen ook grote temperatuurverschillen optreden tussen de binnen- en buitenkant van een buitendeur. Kromgetrokken multiplex deuren blijken daardoor toch nog wel eens voor te komen.
R. Besemer, businessmanager bij het Noord-Brabantse Mill Panel, stond aan de wieg van een nieuw type plaatmateriaal voor buitendeuren. Besemer: “Ongeveer 8 jaar geleden hebben we voor een Engelse deurenfabrikant plaatmateriaal ontwikkeld dat is opgebouwd uit enkele laagjes hout met een dunne, vochtondoorlatende plaat aluminium als kern.
Het is bedoeld voor deuren die bestaan uit een houten frame met daar tussen vulmateriaal, ter weerszijden afgedekt met plaatmateriaal.” De uitvinder geeft toe dat er al iets dergelijks op de markt was, maar “dat gaat met een ingewikkeld lijmsysteem waardoor het niet en masse kan worden geproduceerd.” Op verzoek van Nederlandse deurenfabrikanten ontwikkelde Mill Panel na het op de markt komen van de dunne platen ook een aanzienlijk dikkere variant, voor veel massievere deuren.

Vochtbarrière
Dit nu geoctrooieerde plaatmateriaal bestaat uit een dikke, multiplex kern van talloze op elkaar gelijmde 2 tot 4 millimeter dikke laagjes massief hout, zodanig gestapeld dat de houtnerfrichtingen van twee opeenvolgende lagen een hoek van ongeveer 45 graden maken. Ter weerszijden van deze kern zit een dunne plaat aluminium gelijmd, met daarop een afwerklaag bestaande uit een of meer laagjes fineerhout. De uiteindelijke totale dikte van de plaat ligt tussen de 38 en 68 millimeter. Een in het octrooi beschreven voorziening om de kantranden te beschermen tegen vocht blijkt in de praktijk niet nodig te zijn.
Besemer wijst op de moderne watergedragen laksystemen die dan wel milieuvriendelijker zijn, maar die meer vocht doorlaten en daardoor als het ware vragen om een deur met een inwendige vochtbarrière. “Met de uitvinding wordt een verbeterde multiplex buitendeur en paneel daarvoor beoogd die aanzienlijk minder kromtrekt en die milieuvriendelijk kan worden geproduceerd”, aldus de octrooitekst.
Het product is inmiddels onder de naam Milldoor te koop. Het oorspronkelijke, 5 millimeter dikke materiaal voor framedeuren is verkrijgbaar onder de veel prikkelender naam Aluplex.