Algemeen

Zonneboiler in de nok

Zonneboiler en zonnecollector in één. Dat is de Eco-Nok van Lafarge Dakproducten. De zonneboiler is weggewerkt in de nok van het dak. Esthetische en technische bezwaren tegen de traditionele zonnecollectoren behoren volgens de leverancier daarom tot het verleden.

Onder het dak is geen ruimtevretende opslag meer nodig. Juist deze eigenschap maakt het product behalve voor nieuwbouw ook zeer geschikt voor toepassing in renovatieprojecten. Omdat de Eco-Nok wordt bevestigd op de nok van het dak is de zonneboiler niet afhankelijk van positionering op het zuiden. De Eco-Nok kan volgens Lafarge een doorbraak forceren voor bredere toepassing van zonne-energie in Nederland.

De Eco-Nok is opgebouwd uit modules van 1,52 meter lang. De modules zijn eenvoudig te koppelen, al naar gelang de lengte van de nok. Onder een transparante kap zit een koperen mantel met een zwarte spectrale laag, die de feitelijke roestvrijstalen boiler omhult. Tussen mantel en boiler is in de vacuüm getrokken ruimte gedemineraliseerd water opgesloten. Dit water verdampt en condenseert. Bij dit proces komt warmte vrij, die samen met de directe zonnewarmte het water in de buisvormige boiler verwarmt. In de boilerbuis zit per module 26 liter water.

Uit de Eco-Nok komen twee leidingen. Eén voor de aanvoer van koud water en één voor de afvoer van voorverwarmd water naar de combiketel. Hierdoor wordt een forse besparing op het energieverbruik bereikt. Qua ventilatie, duurzaamheid, stormvastheid en waterdichtheid is de Eco-Nok gelijkwaardig aan de gebruikelijke nokafwerking. Mede dankzij de stroken Wakaflex, waardoor een stevige aanhechting op de dakpannen is gegarandeerd. Wakaflex is een loodvervanger en sluit in dit opzicht naadloos aan bij de milieubewuste gedachte achter de Eco-Nok. De Eco-Nok valt onder de nieuwe regeling voor subsidies op energiebesparende maatregelen. De jury van de Nederlandse Bouwprijs 2003 heeft de Eco-Nok - uit de zonne-energielijn Blue Sky - genomineerd in de categorie Product.
Build for Life