Algemeen

Computergestuurde Bode vergroot woongemak

Oudere mensen willen vaak zo lang mogelijk in hun eigen woning blijven wonen. Verhuurders kunnen daarbij helpen door met onder meer technische voorzieningen het woongemak te vergroten.

Integrated Residential Services (IRS) uit Utrecht biedt een reeks voorzieningen en diensten aan om ouderen langer thuis te kunnen laten wonen. Exploitanten van woningen die daar gebruik van maken, leveren volgens directeur W. de Bree een duidelijke meerwaarde. IRS heeft inmiddels in vijf gemeenten uiteenlopende complexen van woongemak voorzien.

Voor dat woongemak zet IRS bijvoorbeeld de Bode in, een computerachtig product dat woningfuncties centraal bestuurt en bedient. Het systeem bestaat onder meer uit een video-intercom die de kleurenbeelden van de laatste vijf bezoekers onthoudt.
De beeldtelefoon kan ook als gewone luidsprekende telefoon worden gebruikt. Aan de videofoon is een brand- en inbraakalarm gekoppeld. Via een medaillon biedt het systeem actieve persoonlijke alarmering en met behulp van aanwezigheidsdetectie ook passieve persoonlijke alarmering. Een veiligheidsschakeling maakt groepen voor keukenapparatuur spanningloos wanneer de bewoner de woning verlaat of slaapt. Alle meldingen lopen via het telefoonnet en worden door middel van een opvolgsysteem doorgeschakeld naar kennissen of familie.
Een luxere variant zorgt voor een professionele opvolging via beroepsbeveiligers. Volgens De Bree willen de gebruikers in geval van nood vooral familie kunnen bellen. Het bedrijf bood de voorzieningen en diensten aanvankelijk aan grote beleggers als Vesteda aan.
Deze verhuurder is met de oprichter aandeelhouder van IRS. Aanvankelijk zou het bedrijf exclusief voor Vesteda optreden, maar biedt het assortiment nu aan elke gegadigde aan. Sinds 2000 zijn er zo’n 5000 Bodes geplaatst. Dit jaar komen er volgens De Bree zo’n 3000 bij. Voor het overgrote deel gaan de toestellen naar de bestaande bouw. Het systeem kan evenwel ook in de nieuwbouw en de renovatie worden gebruikt, waarbij de nieuwbouw meer mogelijkheden biedt voor domoticale toepassingen. IRS stelt een toenemende interesse voor domotica vast; niet in de laatste plaats omdat technische ontwikkelingen steeds sneller worden omgezet in praktische producten, die bijvoorbeeld het wooncomfort verbeteren.
In Maastricht ontwikkelde IRS voor Vesteda een domotica-project waar de bewoner met een afstandsbesturing de deur van de centrale hal en het eigen appartement kan openen. Het elektronische slot wordt door middel van inductie van elektriciteit voorzien. Het draadloze systeem voorkomt dat kabels door de deurbewegingen breken. De Utrechtse leverancier ontwikkelde het concept van de afstandsbediening met de elektronische meerpuntssluiting in samenwerking met Nemef, en vroeg patent aan.
Het systeem kan ook voor bestaande deuren worden gebruikt.
Het begint nu door te zetten, constateert De Bree. In februari verstuurde het bedrijf al meer offertes dan heel vorig jaar. Bijvoorbeeld ontwikkelaars tonen meer interesse om hun duurdere woningen met de voorzieningen uit te rusten.
Ook de goedkopere (sociale) sector biedt daar volgens IRS ruime mogelijkheden voor. Vooralsnog worden de benodigdheden alleen in appartementengebouwen toegepast. De basisvoorziening kost zo’n 2250 euro. De uiteindelijke prijs hangt af van de projectgrootte.
De opdrachtgever kan de installatie uitbreiden met een eigen telefooncentrale. Via die centrale kunnen de bewoners onderling gratis met elkaar telefoneren. Op termijn wil de dienstverlener de systemen ook voor eengezinswoningen aanbieden. De Bree wil nagaan of de overheid plaatsing van een Bode bij ouderen subsidieert. In Maastricht maakt het systeem intussen deel uit van een zorgvoorziening die als geheel wel wordt gesubsidieerd.

Abonnement
De bewoner kan met de Bode van allerlei diensten gebruikmaken. IRS levert die per abonnement tegen 8 euro per woning per maand. Daarvan zijn 4 euro gereserveerd voor onderhoud, waarvan 2 euro voor de technische instandhouding en 2 euro voor uitleg en begeleiding en 4 euro voor de dienstverlening. De Bree zegt geen vergelijkbare bedrijven te kennen die dienstverlenen en wooncomfort bieden en daar alle benodigdheden voor leveren.
Het bedrijf zorgt er bijvoorbeeld voor dat boodschappen die voor 10 uur ‘s morgens besteld worden tussen 15.00 uur en 16.00 uur worden afgeleverd.
IRS wil deze service uitbreiden tot een landelijk dekkend net. Een eigen technische dienst waakt met eigen monteurs over de toestellen en hun infrastructuur. Geselecteerde installateurs leggen de voorzieningen in de woningen aan.
De benodigdheden worden grotendeels naar eigen ontwerp geproduceerd bij VariAss in Hoogeveen. Zo zegt IRS in hoge mate onafhankelijk te blijven en veel expertise te vergaren.
Build for Life