Algemeen

Rioolput met kunststof wanden duurzamer

In de berekening van Insituform Rioolrenovatietechnieken uit Delft kan een applicateur zo’n 20 tot 40 vierkante meter rioolput per dag behandelen met polyurethaan.

PU kan ook voor de bekleding van (persontvangst)putten, kunstwerken en mantoegankelijke riolen worden gebruikt. Het bedrijf zegt moeilijk een prijs per put te kunnen noemen. De offerte hangt onder meer af van het aantal putten, de toestand waarin ze verkeren en de diepte.
Insituform benadrukt dat de bekledingsmethode alleen is bedoeld voor putten die constructief gezien in goede staat verkeren. De voorbereiding vergt het meeste werk. De wanden worden schoongemaakt met water onder hoge druk, met straaltechnieken of door middel van schrapen en schuren. Bij beton worden na de reiniging eventuele gaten en scheuren met cementmortel uitgevlakt. Intredend grondwater wordt gekeerd.
Tijdens de voorbereiding worden pompen, vlotters en geleidestangen tijdelijk ingepakt of verwijderd. Daarna wordt het te bekleden oppervlak met behulp van een heteluchtkanon gedroogd. PU hecht niet op een vochtige ondergrond. Mocht een put wat zeperig blijven, dan wordt wateraantrekkende mortel over de wanden gestrooid waardoor die volledig opdrogen.

Laagdikte
PU is zonder wapening op de putwand aan te brengen. Het materiaal wordt met speciaal gereedschap onder hoge druk in één of meer lagen aangebracht. De gemiddelde laagdikte bedraagt 4 millimeter. Het mengsel reageert uitermate snel zodat het niet kan druipen en ook hoeken, randen, holle ruimten en uitstulpingen afdoende bedekt.
Het materiaal hardt binnen enkele minuten uit; de behandelde put kan vrijwel direct opnieuw worden gebruikt. Het materiaal krijgt na 24 uur de maximale sterkte en chemische resistentie.
Build for Life