Buitenschrijnwerk

Schuifraam met onzichtbare verwerking

Het nieuwe schuifraam voldoet aan de eisen van het Politiekeurmerk. De Saxo kan door de onzichtbare verwerking in vrijwel alle bouwstijlen worden toegepast. De vinding voldoet goed in beschermde stadsgezichten, nieuwbouw in bijvoorbeeld in neo-klassieke stijl en monumenten waarvan de ramen niet meer zijn te repareren. De hoogte van het schuivende deel kan 550 tot 2300 millimeter bedragen bij een maximaal oppervlak van 3 vierkante meter en een gewicht van 150 kilogram.

Al jaren lang is er een groeiende vraag naar een product ter vervanging van het oorspronkelijke schuifraam. Bovendien is er behoefte aan een schuifraam voor nieuwbouw, met name utiliteitsbouw.

Dit werd voorgelegd aan TNO Industrie waar men circa vijf jaar geleden een schuifraam met behoud van de oorspronkelijke vorm en bediening ontwikkelde, maar beter schuifbaar, comfortabeler, goed afsluitbaar en met een goede geluids- en warmte-isolatie. Het raam bestond uit twee onafhankelijk van elkaar werkende U-vormige railsystemen, waarin het raamgedeelte op en neer kan schuiven. De rails zijn tegen het kozijnhout gemonteerd. Tijdens het schuiven ligt het raam met zijn afdichtrubbers enkele millimeters vrij van het kozijnhout. In gesloten stand drukt het raam door het eigen gewicht met de afdichtrubbers tegen het kozijnhout, waardoor het tocht- en geluiddicht kan worden afgesloten. Het raam kan worden geopend en gesloten als een conventioneel schuifraam.

De kracht van het systeem is dat het geleiding- en afdichtsysteem onzichtbaar in het schuifraamkozijn is weggewerkt zodat de oorspronkelijke vormgeving van het schuifraam behouden blijft. Dit past in het beleid van monumentenzorg en de welstandscommissies.

Het schuifraam Wintrin, dat eerder op de markt werd gebracht door ARHO kan standaard geleverd worden met ramen tot 5 vierkante meter. De Wintrin werd op redelijk grote schaal toegepast: een van de grootste projecten betrof 300 ramen aan de Loosduinseweg in Den Haag. Als belangrijkste nadeel van de Wintrin werd de prijs genoemd: het was een relatief duur systeem. Dit probleem is nu ondervangen door de veel goedkopere Saxo-uitvoering.

Het schuifraam is een Nederlandse vinding, driehonderd jaar geleden uitgedacht, en nog steeds in gebruik, maar tochtig en stroef bij vocht. In 1685 verschenen de eerste constructies waarbij ramen in een houten omlijsting op en neer konden bewegen. Nu zijn er, vooral in veel oudere huizen, nog drie miljoen schuiframen. Niet alleen zijn ze onvriendelijk in gebruik, maar bij renovatie en restauratie staan de eisen van het Bouwbesluit in de regel lijnrecht tegenover de eisen die de welstandscommissie of monumentenzorg stelt aan schuifraamkozijnen.