Algemeen

Brits luchtkussensysteem breekt val bouwvakker

Het lijkt op een springkussen waarmee een kermisexploitant op meer dan één manier het geld uit de zak klopt. De gepatenteerde Airmat van het gelijknamige Britse bedrijf dient echter een serieuzer doel. De voorziening breekt de val van bouwvakkers die van een steiger of in een bouwkuip vallen.

Het systeem bestaat uit een reeks onderling verbonden kussens die zijn gevuld met lucht van lage druk. De kussens hebben een hoogte van 1,5 meter en laten zich met vaste en flexibele verbindingen tot vrijwel elke vorm combineren. De valbrekers kunnen tegelijk met de opbouw van het steigerwerk worden gelegd. Een ventilator blaast de kussens via een verbindingsslang op. Een debietmeter voorkomt dat de druk te hoog oploopt, waardoor de kussens vers metselwerk kunnen beschadigen. Het bedrijf levert de kussen in uiteenlopende vormen.

De onafhankelijke Britse Building Research Establishment (BRE) beproefde de valbrekers met 100 kilogram loodhagel in een cilindervormige zak van 30 centimeter en leerde dat de voorziening afdoende de val breekt van een man van 101 kilogram. De test simuleerde een val van 5 meter hoogte. Airmat voert met BRE aanvullende proeven uit. Die maken gebruik van dummies en stuntmannen van 85 tot 105 kilogram. De uitkomst leerde tot nog toe dat de kussens afdoende de val breken van een 85 kilogram zware bouwvakker die van 16 meter hoogte stort.

Airmat zoekt momenteel Nederlandse bedrijven die de valbreker willen importeren en verdelen. Op de eigen markt levert de onderneming de luchtkusssens onder meer op projectbasis aan bouwers. Die kunnen de kussens door de leverancier laten installeren.

Airmat, Fleet, telefoon (+44) 1252 360550.
Build for Life