Algemeen

Smering bepaalt nuttig gebruik van materieel

Gebruikers van een smeersysteem kunnen een doseur- of een progressief systeem kiezen. Elk van deze installaties heeft specifieke voor- en nadelen. Brotec uit Roosendaal adviseert voor bouwmaterieel een progressieve installatie van het Duitse merk Lincoln.

Brotec biedt het progressieve Quicklub-systeem van Lincoln aan. Dat smeert met normaal vet tot NLGI 2. De gebruiker kan met behulp van een timer de smeertijd instellen. Zo draait de pomp bijvoorbeeld om het uur drie minuten of om de twee uur zes minuten. De pomp bedient maximaal drie van elkaar onafhankelijke vetsmeercircuits. De bedrijfsdruk van maximaal 350 bar is voldoende voor het overwinnen van hoge lagertegendrukken. Het vet gaat naar de hoofdverdeler die het smeermiddel in 'groepen' verdeelt. Heeft die acht uitgangen dan verdeelt die alles in partjes van acht; elke uitgang ontvangt eenachtste van de vethoeveelheid. Bij een graafmachine kan een bus verschuiven of een ander mankement optreden. Kan een uitgang het vet niet kwijt, dan stagneert het blok. Zo ontstaat een kettingreactie aan stagnerende blokken. Het systeem blijft doorpompen tot aan de overdruk van 350 bar. Een manometer in de cabine waarschuwt intussen de machinist dat er iets mis is. Vervolgens kan een beveiligingsschakeling de pomp afzetten wanneer die niet in drie minuten een druk van 50 tot 350 bar opbouwt.

Voor kleinere installaties tot maximaal achttien smeerpunten levert Lincoln een zogeheten minismering op basis van het Quicklub-systeem. Zodra dat alle punten heeft doorgesmeerd zet een ingebouwde benaderingsschakelaar de motor uit. Het 'grote' Quicklub-systeem bedient maximaal 300 smeerpunten. Het systeem is geschikt voor biologisch afbreekbare vetten. Een vetkraag sluit een lager voor invloeden van buiten af. Het Esilubsysteem smeert met NLGI 00 vet; een vloeivetsoort. De vetleidingen zitten door middel van steekverbindingen aan elkaar. Het ECOlub-systeem is geschikt voor lichtere voertuigen tot 36 smeerpunten. Een verschil met andere systemen is dat de verdeelleidingen centraal vanuit de pomp vertrekken en niet vanuit een hoofdverdeelblok. Omdat dit systeem geen verdere verdeelblokken vergt kan de gebruiker het zelf monteren.

Onder de noemer Centro-Matic levert Lincoln een smeersysteem volgens het éénleiding-principe. Dat valt niet onder de categorie progressief maar dient per smeerpunt een apart ingestelde hoeveelheid smeermiddel toe. In beginsel kan dit industriële systeem ook voor rollend materieel worden gebruikt. Volgens Brotec blijft de installatie beperkt tot specifieke toepassingen. Niet in de laatste plaats omdat het éénleidingsysteem duurder is dan het progressieve. En dat komt omdat er meer progressieve installaties worden verkocht. Wel is het makkelijker uit te breiden en is de mate van smering per punt beter te regelen. In het geval van een verstopping ontvangt de gebruiker geen waarschuwing en blijft het systeem smeren.

De installatie bestaat uit een hogedrukpomp voor vet of olie en een injector per smeerpunt. Wanneer de smeerpunten dicht bij elkaar liggen kunnen de injectoren worden gecombineerd tot meervoudige injectorblokken. Het leidingwerk bestaat uit één of meer toevoerleidingen naar de injectoren of injectorblokken en per injector een voedingsleiding naar de smeerpunten. De capaciteit van een injector is in te stellen zodat ieder smeerpunt de juiste hoeveelheid smeermiddel ontvangt. Aan de buitenkant van elke injector zit een indicatiestift die uitsluitsel geeft over de goede werking van elk smeerpunt. Injectoren zijn te vervangen zonder leidingen los te koppelen en het systeem uit te zetten.
Build for Life