Algemeen

Musea Stad Antwerpen blikken vooruit naar 2017

Musea Stad Antwerpen blikken vooruit naar 2017
Never Mind oorspronkelijke vorm 1993 © Richard Deacon
De Antwerpse Musea blikken vooruit naar een veelzijdig 2017. Het Middelheimmuseum verwelkomt de Brit Richard Deacon, het MAS opent de deuren voor het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten en ontmoet de Antwerpse stadsfotografen. Het Red Star Line Museum ontvangt de Hongaars/Syrische kunstenares Roza El-Hassan en het Rubenshuis verwacht nieuwe bruiklenen waaronder kunst uit de voormalige collectie van David Bowie. In de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience worden de invloeden van de social media heel erg zichtbaar.

Nieuwe bruiklenen

Rubenshuis
Voorjaar 2017

In januari verlaat het Zelfportret van Rubens de Antwerpse kunstenaarswoning voor restauratie. Het schilderij zal in 2018 terug te zien zijn. Ondertussen verwelkomt het Rubenshuis opnieuw Briljant bezoek. In de lente wordt de ‘Heilige Catharina’ van Jacopo Tintoretto (1518-1594) er gepresenteerd. Het monumentale altaarstuk was tot voor kort in het bezit van David Bowie. Maar het Rubenshuis verwacht ook een aanwinst en dat belooft opnieuw werk van een bekende meester te zijn.

Restauratie Dulle Griet

Museum Mayer van den Bergh

De Dulle Griet van Pieter Bruegel de Oude uit het Museum Mayer van den Bergh vertrekt eveneens voor restauratie. In de loop van januari 2017 vertrekt ze naar het wereldbefaamde Koninklijk Instituut voor het Kunstpatrimonium in Brussel. Het wereldberoemde Brevarium komt in de loop van 2017 weer in het museum te liggen.

Stadsfotografen

MAS
Vanaf 25.04.2017

Vanaf 25 april 2017 zal de tentoonstelling ‘stadsfotografen’ een jaar lang te zien zijn in de wandelboulevard van het MAS. De expo toont Antwerpen vanuit een eigenzinnige verruimende blik. Een aantal divers geselecteerde fotografen presenteren het werk dat ze de afgelopen jaren maakten in functie van het project Stadsfotografen. Deze expo is een MAS project, in samenwerking met Stadsfotografen vzw en Sluitertijd.

Het vertrekpunt is een liefdesbrief aan de stad Antwerpen. Een associatieve vertelling rond de haat/liefde verhouding voor een stad vanuit fotografisch oogpunt. De expo is niet klassiek lineair en biedt de mogelijkheid om vanuit een meer poëtische hoek naar de stad te kijken. Uiteenlopende plekken, blikken en stijlen worden vanuit de geselecteerde stadsfotografen samengevoegd onder acht vertellingen, telkens één vertelling per verdieping. Ze worden opgebouwd vanuit typisch Antwerps gerelateerde emoties die zodanig helder gevisualiseerd worden dat de kijker de visuele liefdesbrief begrijpt of de emotie (h)erkent.

Breeze - Roza El-Hassan

Red Star Line Museum
12.05.2017 – 17.09.2017

In de Loods van het Red Star Line Museum komt de installatie Breeze van Roza El-Hassan (Hongarije/Syrië, 1966), waarin de kunstenares het gebruik van traditionele bouw- en woonmethoden onderzoekt als ‘shelter’ voor mensen onderweg. Op die manier verwijst ze subtiel naar de vluchtelingenthematiek. De installatie zal ook als context gebruikt worden waarbinnen het museum met verschillende methodieken zal werken rond verhalen en getuigenissen van mensen met een vluchtelingverleden.

Richard Deacon. Some Time

Middelheimmuseum
27.05.2017 – 24.09.2017

In de zomer van 2017 organiseert het Middelheimmuseum een solotentoonstelling over toonaangevend Brits beeldhouwer Richard Deacon. De aanleiding van deze expo is de restauratie en heropstelling van ‘Never Mind’, Deacon’s monumentale sleutelwerk uit de museumcollectie. Richard Deacon (UK, °1949) bevindt zich al sinds de jaren ’80 in de voorhoede van de Europese beeldhouwkunst. Zijn virtuoze abstracte sculpturen bestaan uit de meest uiteenlopende materialen - variërend van hout tot textiel, van staal tot klei, van vinyl tot pvc. De werken zijn nu eens op een formaat voor binnenskamers, dan weer grootschalige installaties voor openlucht. Door het hout en het staal te draaien en te buigen maakt hij complexe figuren, die tegelijk organisch en sterk man made aanvoelen: ze verwijzen zowel naar anatomie als naar bouwkunde. Het zijn zowel lijntekeningen als studies in ruimte en volume.

Ontmoetingen / Encounters

MAS
19.05.2017 – 20.08.2017

Grote kunst heeft geen uitleg nodig om ons te raken en zelfs te veranderen. Sommige kunstwerken geven nieuwe inzichten of laten de bezoeker met een andere blik kijken. Over die universele ervaring die kunst teweegbrengt, gaat de expo ‘Ontmoetingen/ Encounters’. Om de expo te bezoeken is geen voorkennis nodig, het belangrijkste is dat de bezoeker onbevangen binnenstapt en de kunst voor zich laat spreken. Deze tentoonstelling is een samenwerking tussen het KMSKA en het MAS.

Curator Paul Vandenbroeck (KMSKA) selecteerde een honderdtal werken van over de hele wereld, van de vroege oudheid tot nu, van bekende en minder bekende kunstenaars, van schilderijen en beelden over video tot installaties en textiel. Werk van onder meer Francisco Goya, Rona Pondick, Petah Coyne, Dosso Dossi, Tony Cragg, Linda Vinck, Adriano Cecioni, Pietro Consagra, Horinuichi Sokan, Maartje Korstanje, Ranjani Shettar, Pol Bury, Katie Niewodowski, Desiderio Monsù, Taki Katei, El Greco, Tessa Farmer, Hussein Chalayan en Jef Verheyen. De werken zijn gegroepeerd in clusters, soms volgens een gedeelde energetische gevoeligheid, soms op grond van een spanning tussen werken onderling.  

“De expo onderzoekt hoe kunst over de grenzen van culturen en tijden, over de grens van abstract en figuratief, een gedeelde esthetische energie teweegbrengt. Het gaat erom dat het kunstwerk een brug is, toegankelijk voor iedereen die een open geest heeft en bereid is om zich door kunst te laten ‘raken’.”
Paul Vandenbroeck, curator
 
Choreografe en danseres Pé Vermeersch (Radical HeArts vzw) creëert in de expo  performances van wisselende aard met enkele markante internationale dansers.   Het dansproces is zelf een kunstwerk in wording. Empathische ontmoetingen tussen danser en de werken zijn het vertrekpunt van het sensibele dansparcours. De dansers worden als het ware gevoelsgidsen voor de toeschouwer en versterken de totaal-ervaring van de tentoonstelling. 

Conn3ct: 2 media, 1 verhaal

Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience
22.06.2017 – 17.09.2017

Sociale media zijn volwassen geworden en niet meer weg te denken uit ons leven. Ze zijn de hele dag bij ons op smartphone of tablet, waardoor we in voortdurend contact staan met de belevenissen en ideeën van anderen. Met mensen die we in het echt kennen of alleen online. Een revolutie in mediagebruik en in communicatie. Vijfhonderd jaar geleden werd er ook een nieuw medium volwassen: het gedrukte boek. Voor het eerst konden geleerden, politici en andere geletterde burgers in hoog tempo hun ideeën verspreiden, veel sneller dan in brieven of handgeschreven boeken. En deze ideeën bereikten veel meer mensen. Conn3ct laat bezoekers spelenderwijs ontdekken wat Erasmus en twitteraars met elkaar gemeen hebben. De tentoonstelling is zelf een sociaal medium. De bezoekers loggen in op de tentoonstellingsinstallatie en ze delen hun meningen en voorkeuren met elkaar. De invloed van sociale media wordt in deze expo opvallend tastbaar.

Siamese tweelingen na 400 jaar herenigd.

Rubenshuis
12.09.2017 – 10.12.2017

De aanleiding voor deze presentatie is een prachtig studiehoofdje uit particulier bezit dat onlangs aangeboden werd voor expertise. De resultaten van het onderzoek zijn verbluffend.

Verzagingen, overschilderingen en een goed verscholen schat in een museum met wereldfaam vormen de ingrediënten van deze museumdetective.

Objecten van Verlangen

MAS
18.10.2017 – 14.01.2018

Mensen verlangen. Naar status. Naar macht. Naar liefde en romantiek. Naar het eeuwige leven. Naar rijkdom. Al deze vormen van verlangen maken mensen tastbaar in mooie, soms kostbare, soms  zeldzame maar in elk geval tot de verbeelding sprekende objecten.

Diamanten zijn zeldzaam, kostbaar en spreken tot de verbeelding. Wezenlijk is een diamant niet meer dan een hoeveelheid koolstof die onder hoge druk werd samengeperst. Maar in zijn (culturele) betekenis is het een vat van menselijke verlangens. Vorsten illustreren hun macht, geliefden tonen hun gevoelens, rijken pakken uit met hun status. De expo ‘Objecten van Verlangen’ onderzoekt hoe de mens zijn streven naar status en macht, zijn zucht naar liefde en romantiek en naar spiritualiteit vertaalt in objecten. Welke belangrijke positie neemt de diamant daar in? En is dat altijd zo, dwars door tijd en culturen heen?

Het MAS toont hoe verlangens zich vermommen als diamanten en hoe de mens betekenis en zin haalt uit het verwerven van kostbare objecten. De expo is de start en smaakmaker van het diamantjaar in Antwerpen.

Kleinsculptuur

Middelheimmuseum
28.10.2017 – 18.03.2017

Het Middelheimmuseum was in de jaren 1950 een van de eerste musea voor moderne en later hedendaagse kunst. Via de Biënnales hield het de vinger aan de pols van nieuwe generaties kunstenaars en opwindende tendensen in de hedendaagse kunst. Focuste het Middelheimmuseum als openluchtmuseum voornamelijk op werk dat kon worden geplaatst in het prachtige park, dan verzamelde het KMSKA voornamelijk kleinsculpturen voor binnenskamers. Een niet onbelangrijk deel van die collectie ontdekte het KMSKA op de Biënnales, waar kunstenaars van na WOII een divers beeld van de toenmalige beeldhouwkunst presenteerden. De creatieve en artistieke vrijheid van de naoorlogse artiest garandeerde een grote verscheidenheid in materiaal- en onderwerpkeuze. Maar de KMSKA-verzameling vertelt nog meer. Over de spanningen tussen abstract en figuratief, tussen een formele en een informele benadering.

Koorts (migratie vanuit Europa naar Zuid-Amerika)

Red Star Line Museum
Oktober 2017 – April 2018

De vaste tentoonstelling van het Red Star Line Museum vertelt de verhalen van de Red Star Line passagiers die naar de Verenigde Staten en Canada trokken tussen 1873 en 1934. Maar in die periode vertrokken ook landverhuizers vanuit Europa naar Zuid-Amerika. In die migratiestroom naar het zuidelijke deel van Amerika springt Argentinië er als immigratieland uit, ook als zuidelijke tegenhanger van de VS in Noord-Amerika.

Voor Belgen is Argentinië nooit een even grote aantrekkingspool geweest als de VS. Toch waren er enkele opflakkeringen van emigratie richting Argentinië: tussen 1857 en 1924 vertrokken zo’n 24 000 Belgen naar Argentinië, en in de jaren na de Tweede Wereldoorlog volgden er nog honderden. Hun afstammelingen zijn Argentijnen van wie alleen de rare achternaam hun afkomst verraadt. Of is er meer?

Werktitel ‘Koorts’ is een tijdelijke expo over Belgische migranten in Argentinië (1880 - nu), en hoe zij omgaan met hun roots en de herinnering aan hun herkomst. De focus van de tentoonstelling ligt op de migratieverhalen en wat ze vandaag nog betekenen voor de ‘Belgische’ Argentijnen die er het product van zijn. Hoe beleven deze Argentijnen vandaag het migratieverhaal van hun Belgische familie? Wat wordt herinnerd, wat wordt vergeten? En welke implicaties heeft dat voor hun identiteit?

Ook interessant


Build for Life