Bedrijfsnieuws

Bilfinger duldt vijandelijke overname

Bilfinger Berger en de Commerzbank leggen de vijandelijke overname van verwarmingsspecialist Buderus door Robert Bosch geen strobreed in de weg.

Als de overname van de Bilfinger-deelname slaagt Buderus, wordt Robert Bosch Europa’s grootste aanbieder van verwarmingstechniek.

De grote Stuttgarter toeleverancier van de automobielindustrie Robert Bosch had twee jaar geleden al zijn zinnen gezet op Buderus. Bestuur en ondernemingsraad van de onderneming uit Wetzlar keerden zich destijds fel tegen een overname, omdat Bosch als producent van technische snufjes voor auto’s, industrie en beveiliging nauwelijks raakvlakken heeft met de activiteiten van Buderus.
De huidige top van Buderus is onaangenaam verrast door het bod van Bosch. Liefst zou de directie van het concern dat vorig jaar met 9575 medewerkers een winst realiseerde van 1,9 miljard euro, zelfstandig verder koersen. Het bestuur meldt echter respect te kunnen opbrengen voor de beslissing van Bilfinger Berger om zijn aandelen van de hand te doen.
Bilfinger Berger krijgt door het afstoten van zijn aandeel van 30,02 procent in Buderus netto 230 miljoen euro in kas. Bosch biedt 29,15 euro per aandeel en betaalt daardoor de bouwer uit Mannheim 551 miljoen euro. De overheveling vindt plaats onder de voorwaarde dat de totale overname van Buderus slaagt. Bilfinger Berger, naast toeleverancier van de bouw ook aannemer en projectontwikkelaar, is van plan de opbrengst van een kwart miljard euro te investeren in de strategische versterking van zijn Multi Service Group.
Begin dit jaar verwierf Bosch tegen de prijs van 21 euro per aandeel 13 procent van de onderneming uit Wetzlar. Het pakket was afkomstig van de Deutsche Bank. Sindsdien slaagden de Stuttgarters erin hun financiële belang tot 17 procent te verhogen.

Sleutelrol
De Commerzbank komt een sleutelrol toe omdat het instituut Bosch aan een meerderheid kan helpen. De bank geeft aan zijn 10,53 procent aandelen in Buderus niet te zien als een strategische belegging. In principe is daardoor de weg vrij voor de overname.
Bosch zegt van plan te zijn de kernactiviteiten van Buderus - verwarming, gietstukken en wolframstaal - voort te zetten. Door samenvoeging van Boschdochter Junkers (goed voor 910 miljoen euro omzet) met Buderus ontstaat een verwarmingsreus met een omzet van 2,1 miljard euro. De huidige marktleider Vaillant uit Remscheid kwam vorig jaar niet verder dan 1,4 miljard euro.
Build for Life