Bedrijfsnieuws

Dalende winst voor bouwstoffenconcern Holcim

Holcim heeft vorig jaar zijn winst met 2,2 procent zien dalen tot 1,3 miljard euro. Worden de valuta-effecten buiten beschouwing gelaten, dan realiseerde het Zwitserse bouwstoffenconcern een groei van 6,8 procent. Door bijzondere afschrijvingen blijft van de winst 329 miljoen euro over.

Het Zwitserse bouwstoffenconcern Holcim is tevreden over de eigen stabiliteit onder moeilijke marktomstandigheden.

“We zijn dankzij onze reorganisaties uitstekend voorbereid om ook bij een verdere verzwakking van de wereldconjunctuur robuuste resultaten te behalen”. De Zwitsers koersen af op een verdere verhoging van de efficiëntie en trachten met selectieve investeringen de vrije kasstroom te versterken.
De 37,7 procent sterke daling van de winst vloeit vooral voort uit valuta-effecten. Aan eenmalige tegenslagen heeft het bouwstoffen eveneens geen gebrek.
Holcim heeft 78 miljoen euro opzij gelegd om boetes van het Bundeskartellamt in Bonn op te vangen. Ook werd 41 miljoen afgeschreven op stilgelegde installaties te Argentinië. Aan hogere belastingen was het concern 39 miljoen euro kwijt. Afschrijving op de aandelen van luchtvaartmaatschappij Swiss International Airlines kostte nogmaals 20 miljoen euro.
Bij Holcim steeg de afzet van cement en klinkers vorig jaar van 84,3 naar 90,5 miljoen ton. De verkoop van toeslagstoffen nam licht toe tot 92,1 miljoen ton. De afzet van transportbeton stabiliseerde zich op 25,3 miljoen ton. De productiecapaciteit van cement nam met 17,1 procent fors toe tot 141,9 miljoen ton.
Vorig jaar steeg het aantal medewerkers van Holcim met 8 procent tot ruim 50.000.
Build for Life