Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Voor fijnproevers: een eigen wijnkelder

Voor fijnproevers: een eigen wijnkelder
Een glaasje wijn bij een goede maaltijd, voor heel wat mensen is het een evidentie. Ben je meer dan een gewone liefhebber, dan denk je er misschien aan om een wijncollectie aan te leggen. Waar je die dan bewaart? In een wijnkelder natuurlijk.†
Voor de meeste mensen volstaat een bescheiden wijnrekje of een drankkast. Maar wie het grootser ziet, kan kiezen voor een speciale wijnkast met klimaatregeling ůf voor een heuse wijnkelder. Tegenwoordig is het helemaal niet zo uitzonderlijk om aan een hobby Ė of zeg maar passie Ė een aparte kamer in je huis te wijden. Het voordeel van een wijnkelder? Als hij volgens de regels van de kunst is ingericht biedt hij een optimale bescherming voor je collectie rijpende wijnen.

De perfecte wijnkelder

Omdat een kelder geen ramen heeft, is deze ruimte ideaal geschikt om wijn te bewaren. Wel is het cruciaal dat je kelder niet te vochtig is. Zoniet kan er schimmel in de kurk ontstaan. De ideale vochtigheidsgraad voor een wijnkelder ligt tussen de 60 en 80 procent.

Ook de temperatuur is van belang. Idealiter bedraagt die 11 ŗ 14 įC. Voor een optimale bewaring van je wijncollectie moet de temperatuur constant blijven.

Een wijnkelder installeren

Lijkt het je wel wat, zoín wijnkelder? Dan volstaat het niet om er gewoon je flessen wijn te gaan leggen. Je zult ook een en ander moeten installeren:

  • Een wijnkelder moet optimaal geÔsoleerd zijn. Dikke muren zijn een troef, maar ook extra isolatie, bijvoorbeeld met gipskarton, is aangewezen.

  • Als je de zaken serieus wil aanpakken, is een systeem voor klimaatregeling een must. Zoín systeem, dat in diverse types bestaat, koelt niet alleen de ruimte, maar kan ook vocht uit de kamer onttrekken. Belangrijk is ook dat je de temperatuur en de vochtigheid voortdurend monitort.

  • Wijn bewaar je in volledige duisternis, maar omdat je natuurlijk vaak naar je wijnkelder gaat kijken, is ook sfeervolle verlichting belangrijk. Maak het gerust gezellig; een wijnkelder kan ook een plek zijn om heerlijk te verpozen.
Nieuwsarchief:   

Meer interieurtips

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
ZOEKeenARCHITECT.be
Reeds 3699 referenties in woord en beeld.
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba