Interieur

5 tips om langer thuis te blijven wonen

5 tips om langer thuis te blijven wonen
Voor veel ouderen is hun huis een plek die vertrouwd is. In de buurt wonen veel bekenden die regelmatig langskomen voor een kopje koffie en u vindt het fijn dat alle voorzieningen dichtbij huis zijn. Toch kan het gebeuren dat uw gezondheid verslechtert en dat u daarom moeite ondervindt bij het oplopen van de trap, of het in bad gaan. Het liefst zou u natuurlijk niet willen verhuizen, maar zou u willen blijven wonen op uw vertrouwde plekje.

Toch is verhuizen tegenwoordig niet meer nodig. De technologie van vandaag de dag biedt allerlei oplossingen die ervoor zorgen dat u zonder veel moeite weer uw dagelijkse werkzaamheden kan uitvoeren.
Uit onderzoek van Elsevier blijkt zelfs dat in de laatste jaren steeds meer ouderen besluiten om langer thuis blijven wonen. Om ervoor te zorgen dat ook u niet hoeft te verhuizen, hebben wij in dit artikel alle belangrijke oplossingen voor u op een rij gezet.

1. Elektronische hulpmiddelen

Tegenwoordig wordt er veel technologie ontwikkeld die er speciaal op gericht is om het huis veiliger te maken voor ouderen. Deze elektronische hulpmiddelen zorgen ervoor dat ouderen niet meer naar een verplegingstehuis hoeven te verhuizen, maar dat ze geholpen worden in de dagelijkse werkzaamheden. Zo is er bijvoorbeeld een elektronisch hulpmiddel dat u eraan herinnert om uw medicijnen in te nemen. Of zo zijn er deurautomaten, die door middel van een druk op de knop uw deur openen, zodat u straks ook met uw rollator of rolstoep naar binnen kan. Het complete overzicht van alle hulpmiddelen vind u hier: Domotica in de zorg.

2. Badkamer

badkamertips om langer thuis te blijven wonen

De badkamer kan gevaarlijk terrein zijn als u slecht ter been bent. Vooral als de badkamervloer nat is, waardoor er een kans bestaat dat u kunt uitglijden. Ook kan het muurtje van het bad of de douche te hoog zijn voor u om erin te kunnen stappen. Gelukkig zijn er verschillende mogelijkheden om dit makkelijk te kunnen oplossen. Zo is er de instap-douche, die het makkelijk voor u maakt om in de douche te stappen. Ook kunt simpele hulpmiddelen aanschaffen, zoals antisliptegels, een douchestoel, of handgrepen. Alle hulpmiddelen voor de badkamer vind u hier: Veilige badkamer voor ouderen.

3. Traplift

traplift tips om langer thuis te blijven wonen

Uit het onderzoek van de Elsevier blijkt dat ongeveer 27 procent van de Nederlandse 75-plussers met lichamelijke beperkingen aangeeft dat zij moeite hebben om de trap op te lopen. Voor sommige mensen is dit een reden om te verhuizen naar een éénverdieping-woning. Naast dat dit een grote financiële investering, is dit natuurlijk ook erg tijdsintensief en moet u de plek verlaten waar u al gewend bent. Heel zonde, want door de installatie van een traplift, wat in een paar uurtjes is gebeurd, kunt u weer zonder moeite naar de bovenverdieping komen. En deze oplossing is vaak heel goedkoop, vooral als u besluit om een tweedehands traplift te kopen.

4. Keuken

De keuken kan voor veel obstakels zorgen. Soms kan dat keukenkastje nét iets te hoog zijn, of lukt het niet om bij het einde van het aanrechtblad te komen. Daar zijn tegenwoordig ook veel oplossingen voor. Zo zijn er tegenwoordig keukenkastjes die in hoogte verstelbaar zijn, zodat u er altijd goed bij kan of verstelbare handgrepen waardoor u altijd goed grip heeft. Voor alle mogelijkheden kunt u eens kijken op deze pagina: Keuken verbouwen? Zo lang mogelijk comfortabel wonen!

5. WMO

Misschien bent u al aan het nadenken over wat dit allemaal gaat kosten. Al die voorzieningen zijn natuurlijk niet gratis. Toch is er een groot voordeel voor u, aangezien de overheid bereid is om een groot deel van de kosten te dekken. Door middel van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning kan u nu een aanvraag indienen bij uw lokale gemeente. De gemeente gaat dan kijken of u in aanmerking komt voor deze regeling. Lees meer over aanschaffen van een Traplift via de wmo.

Langer thuis blijven wonen?

Bijna 90 procent van alle senioren wil graag tot op hoge leeftijd thuis blijven wonen. Met een aantal aanpassingen en hulpmiddelen is dit voor de meeste mensen goed te realiseren. Zelfs wanneer u fysieke beperkingen heeft. Maar waar begint u? Hoeveel kost het aanpassen van uw woning eigenlijk? Bestaan er vergoedingen? Welke hulpmiddelen zijn interessant voor u?
Op langerthuisinhuis.nl vindt u handige checklists waarmee u eenvoudig ziet welke aanpassingen mogelijk zinvol zijn en met welke kosten u rekening kunt houden. Vul hem in en krijg direct een goed advies over alle aanpassingen.

Ook interessant