Binnenafwerking

Houten trappen: de overtreffende trap

Houten trappen: de overtreffende trap
Belgian Woodforum & Houtambacht
Voor het bekleden van een trap heb je keuze uit verschillende materialen. Hout is er één van. Omwille van de technische kwaliteiten, de natuurlijke charme van het materiaal en het enorme houtsoortenaanbod leent hout zich perfect voor deze binnentoepassing.
Dé regel voor duurzaam houtgebruik is dat er voor alle houttoepassingen nauwelijks beperkingen gelden, zolang je de geschikte houtsoort gebruikt én de plaatsingsvereisten voor de toepassing in kwestie naleeft.

Om in aanmerking te komen voor het vervaardigen van binnentrappen moet een houtsoort aan specifieke vereisten voldoen. Het hout dient over een hoge slijtweerstand, voldoende sterkte en stijfheid te beschikken, en dimensioneel stabiel (beperkte ‘werking’) te zijn.

Bekijk ook onze fotospecial van verschillende trappen


Belgian Woodforum & Houtambacht

De slijtvastheid van een houtsoort refereert zowel naar de hardheid als naar de stootvastheid. De slijtweerstand van een houtsoort is evenredig met zijn gemiddelde volumieke massa die wordt uitgedrukt in kg/m³. Het afslijten van het hout hangt af van de intensiteit waarmee de trap wordt belopen. Het houtinformatiecentrum Belgian Woodforum raadt aan om houtsoorten met een homogene houtstructuur te gebruiken zodat de traptreden gelijkmatig kunnen afslijten. Daarom zijn naaldhoutsoorten met grote verschillen tussen voorjaars- en najaarshout voor intensief belopen trappen af te raden.

De sterkte is het vermogen waarmee een houtsoort weerstaat aan mechanische belastingen zoals buigen, drukken en trekken.

Middelzware tot zware houtsoorten die zich gemakkelijk laten verwerken, verlijmen en afwerken, beantwoorden perfect aan de gestelde vereisten om in aanmerking te komen voor trappen. Deze houtsoorten zijn bovendien voldoende hard en stootvast.


Belgian Woodforum & Houtambacht

Geschikte houtsoorten

Talrijke ruim beschikbare Europese en overzeese houtsoorten, elk met hun kenmerkende houttekening, kleur en nerfstructuur, voldoen aan de technische vereisten en zijn dus geschikt voor binnentrappen: afrormosia, afzelia, beukenhout, bubinga, esdoornhout, essenhout, Europees en wit en rood Amerikaans eikenhout, grenen, guatambu, iroko, jatoba, merbau, moabi, movingui, notenhout, oregon, panga-panga, Southern yellow pine, sucupira, tatajuba, wengé…

Bij beukenhout en guatambu raadt Belgian Woodforum een preventieve houtverduurzaming volgens procédé A1 (binnengebruik) aan om aantasting door insecten te voorkomen.


Belgian Woodforum & Arch, Egide Meertens

Comfort

Houten trappen zijn een duurzame investering waar je een heel leven lang meermaals per dag gebruik van maakt. Ook als het op comfort aankomt, zit je levenslang goed met een houten trap. Hout is een natuurlijk materiaal dat een gezond en aangenaam woonklimaat verzekert, en steeds aangenaam warm aanvoelt. Bovendien is hout een organisch materiaal dat traag en minder intensief afkoelt of opwarmt.

Door de geringe geleidbaarheid is het temperatuurverschil tussen een houtoppervlak en zijn omgeving minimaal.
Doordat hout geen statische elektriciteit oplaadt, trekt een houten trap geen stof en vuil aan.


Belgian Woodforum & Arch, Egide Meertens

Afwerking en onderhoud

Een massief houten trap heeft een uniek voordeel ten opzicht van andere materialen. Het hout kan in de loop van zijn lange levensduur meermaals worden opgeschuurd en indien gewenst op een andere manier of in een andere kleur worden afgewerkt.

Er is een ruim assortiment kant-en-klare, reeds volledig afgewerkte houten trappen beschikbaar. Ook op maat gemaakte houten trappen die na plaatsing worden afgewerkt, behoren tot de mogelijkheden.

Hoe je een houten trap afwerkt, is een kwestie van smaak. Bij een afwerking met olie of hardwax komt de natuurlijke uitstraling van hout extra tot zijn recht. Een afwerking met vernis geeft het hout een mat, satijn of hoogglanzend uitzicht. Bij vernis is een duidelijke trend merkbaar naar milieuvriendelijke, watergedragen vernis die de kleur van het hout natuurgetrouw laat. Uiteraard kan je een houten trap ook dekkend afwerken, bijvoorbeeld met milieuvriendelijke watergedragen verfsystemen.

Om een houten trap vele tientallen jaren lang in uitstekende conditie te houden en het onderhoud tot een minimum te beperken, adviseert Belgian Woodforum om aangepaste onderhoudsproducten te gebruiken.
Voor het regelmatige onderhoud van een geoliede houten trap gebruik je een voedend product. Het regelmatige onderhoud van een geverniste houten trap gebeurt met een in zuiver water met een scheutje polish bevochtigde doek. Ook voor een met hardwax afgewerkte trap zijn er aangepaste onderhoudsproducten beschikbaar.
Is de trap na jaren intensief beloop aan een grondige opfrisbeurt toe, haal er dan met behulp van een speciale ontvetter de oude lagen vernis of olie af vooraleer een nieuwe afwerkingslaag op het hout aan te brengen.

Ook interessant