Interieur

Led-verlichting is een aantrekkelijke optie voor in huis

Tussen de vijftien en twintig procent van de elektriciteit in onze huizen gaat op aan licht. Als we bedenken hoeveel de verlichting ons elk jaar kost, is het verbazingwekkend waarom mensen niet direct kiezen voor zuiniger alternatieven. Het kan natuurlijk zijn dat ze denken dat zuinige verlichting niet de voordelen heeft van traditionele peertjes. Nu de oude, inefficiënte lampen langzaam het toneel verlaten, staan ledlampen met een hoge helderheid terecht steeds meer in de schijnwerpers.

Net als de meeste goed ontworpen elektrische producten werken leds zonder storing als mensen ze gedurende langere perioden aan laten of ze regelmatig in- en uitschakelen. Producenten maken hun ledproducten betrouwbaar door effectieve controlesystemen voor warmtebeheer toe te passen, zodat een ledlamp niet oververhit raakt.

Een ledlamp van een gerenommeerd merk biedt meer dan 35.000 branduren. Dit is ten minste twee keer zo lang als een standaard compacte fluorescentielamp (CFL), ook wel spaarlamp genoemd. Sterker nog, vaak branden ze drie of zelfs vier keer zo lang. Voor een ledlamp die alleen ’s avonds een paar uur brandt, betekent dit dat u een ledlamp kunt indraaien als een kind wordt geboren en pas hoeft te vervangen als het kind het huis uit is en een eigen gezin heeft.

Wees er zeker van dat de ledverlichting die u koopt, van hoge kwaliteit is. Deze lampen beschikken over een meer solide constructie, waardoor de hitte beter wordt afgevoerd. Hierdoor gaan ze langer mee. In deze lampen zijn de ledchips precies op elkaar afgestemd, zodat ze consistente kleuren genereren en waardoor er geen verschil in lichtkleur ontstaat. Hierdoor profiteren gebruikers in hun huis van de voordelen van bijzonder spotlicht, een lichtaccent of licht voor algemene doeleinden, en daarbij ook nog eens van een laag stroomverbruik en lange levensduur.

Het dimbereik van een ledlamp is bovendien beter dan dat van een CFL, waardoor dit licht nog beter op de ruimte af te stemmen is. Daarnaast werken deze moderne lampen prima met oudere dimmers. Leds gaan overigens meteen, zonder vertraging branden.

Een kijkje in de led
Als u een ledlamp uit elkaar haalt, dan ziet u een reeks kleine chips oplichten als er elektriciteit doorheen gaat. Deze reeks elementen is precies wat ledverlichting zo aantrekkelijk maakt. Sommige leds produceren wit licht, vergelijkbaar met CFL’s. De componenten produceren ultraviolet licht (uv), maar een fosforlaagje op het oppervlak van de leds verandert dat in zichtbaar wit licht. Ledlampen stralen zo eenvoudig verschillende lichttinten uit. Dit is een van de belangrijkste voordelen van ledlicht ten opzichte van CFL’s, maar er zijn er veel meer.

Compacte fluorescentie versus led
Compacte fluorescentielampen (CFL’s) hebben de nodige nadelen. Het duurt meestal even voor ze hun volle lichtsterkte bereiken. En als ze dat doen, is het licht niet zo warm als conventionele verlichting, iets waar de meeste mensen aan gewend zijn. Daarnaast zijn er zorgen over hoe snel CFL in kracht afneemt en hoe de ultraviolette straling na verloop van tijd de afwerking van kunstwerken, stoffen en meubels aantast.

CFL is als technologie vergelijkbaar met neonverlichting, te vinden in veel magazijnen en kantoren. Omgevingen waar de keuze voor verlichting gemaakt wordt op basis van functionaliteit en efficiëntie in plaats van esthetische redenen. Tenslotte kiezen weinig mensen ervoor om neonbuizen in hun woonkamer te hangen. Ledlampen zijn echter in toenemende mate in staat om warme, huiselijke wittinten uit te stralen.

Nog een nadeel van CFL is het gebruik van giftige kwik waarmee elektriciteit in licht wordt omgezet. De aanwezigheid van kwik betekent dat je de lamp niet zomaar bij het huisvuil kunt gooien als hij het niet meer doet. In dat geval kan hij breken en giftige kwikdampen verspreiden. CFL’s horen bij het klein chemisch afval, wat betekent dat u ervoor naar het gemeentelijke inzamelingsstation moet gaan. Lampen op basis van ledtechnologie bevatten geen gevaarlijke materialen. Ze kunnen dus eenvoudig gerecycled worden en hebben als mensen ze vervangen geen negatieve consequenties voor stortplaatsen.

Ledtechnologie concurreert op dit moment met eco-halogeenlampen die tot wel vijftig procent goedkoper zijn dan conventionele halogeenlampen. Halogeenlampen, net als ouderwetse peertjes, produceren licht doordat elektrische stroom een wolfraamdraadje verhit. De nieuwe eco-halogeenlampen beschikken over een speciale coating om het infrarood licht om te leiden naar het wolfraamdraadje om de efficiëntie te verbeteren. Echter, eco-halogeen is nog steeds veel minder efficiënt en duurzaam dan CFL’s en leds. Led is ten minste drie keer efficiënter dan eco-halogeenlampen en, door de robuuste technologie, gaan leds vijftien keer langer mee.

Samengevat is de ledlamp een zeer aantrekkelijke optie voor verlichting thuis. Leds zijn milieuvriendelijker en energiezuiniger dan alternatieve verlichtingstechnologieën. Hoewel ze in aanschaf wat duurder zijn dan CFL’s en eco-halogeenlampen, besparen de leds op de lange termijn meer geld doordat ze langer meegaan en zichzelf vele malen terugbetalen voordat ze vervangen moeten worden.

Ook interessant