Badkamers

Belgen willen meer tijd doorbrengen in een grotere badkamer

“Wat betekent wellness voor de Belg?” is de vraag die Grohe zich stelde toen zij haar nieuwe concept Grohe SPA™ op de Belgische markt wilde brengen. Grohe wil mensen de mogelijkheid geven om een stukje wellnessbeleving in huis te halen. Aan de hand van de Nationale Wellness Enquête werd daarom nagegaan welke associaties mensen eigenlijk maken wanneer ze aan wellness denken. Dit leverde ook enkele opmerkelijke resulaten over de mening van de Belg over zijn badkamer op!

64% van de Belgen beschouwt de badkamer als dé plaats bij uitstek om thuis tijd te nemen voor zichzelf. Het succes van de badkamer ligt grotendeels in de functie van de badkamer zelf, die van alle kamers het meest als individuele ruimte wordt beschouwd. Het is de kamer waar men al dan niet letterlijk de deur op slot doet en zich volledig op zichzelf richt. Een andere verklaring is dat door de stijgende woningprijzen alsmaar minder ruimte overblijft voor een aparte hobbykamer waar men in alle rust zijn ding kan doen. Ook de trend van de open keukens maakt dat het kookvertrek niet langer een plek is waar men zich even kan terugtrekken.

De enquête wijst eveneens uit dat de meeste Belgen graag meer tijd zouden doorbrengen in de badkamer. Opvallend meer Franstaligen dan Nederlandstaligen willen dagelijks langer dan een half uur in de badkamer blijven. Vooral vrouwen zouden liefst meer tijd in de badkamer doorbrengen. 70% geeft aan het liefst meer dan een half uur in de badkamer te willen doorbrengen, terwijl slechts een kwart van de vrouwen dit ook werkelijk kan doen op een werkdag en slechts de helft op een vrije dag. Van die 70% vrouwen zou overigens nog eens bijna de helft (46%) het liefst langer dan een uur in de badkamer vertoeven.

Bijna de helft van de Belgen zou de badkamer, eerder dan om het even welke andere woonruimte, met 10 m² verruimen indien dit mogelijk was. Een grotere keuken wordt veel minder gekozen dan de badkamer. Dit is verrassend: wellicht is de keuken (nu) voldoende groot! De badkamer daarentegen houdt niet op met evolueren. Oorspronkelijk was deze ruimte quasi onbestaand in onze huizen; men gebruikte enkel een wc en eventueel een wastafel. Vervolgens is de badkamer een afzonderlijke aan het huis gehechte of in de kelder geïnstalleerde kamer geworden. Beetje bij beetje heeft zij zich grotere delen van de woning weten toe-eigenen, vaak gekoppeld aan de slaapkamer of dressing. Dit verklaart waarom de badkamer één van de ruimtes is geworden die men het liefste wil uitbreiden. En indien men niet over de ruimte beschikt, richt men de badkamer verstandig in. Zo kiest men in kleinere badkamers een compactere douche, bij voorkeur een inloopdouche die de ruimte visueel vergroot gezien er geen scheiding met de badkamervloer is.

Een paleis van een badkamer, een eigen jacuzzi, een stoomdouche, … zijn echter dromen die niet voor iedereen praktisch of financieel haalbaar zijn. Vandaar dat men zijn bad- of douche vaak tracht te “pimpen” met relaxerende muziek, aromatische olieën, kaarsjes, enz. Op die manier vormt de badkamer een valabel alternatief voor een wellnessuitstap.

Ook interessant