Vastgoed

Brandverzekering afsluiten als huurder, geen overbodige luxe

Een brandverzekering is er niet alleen voor woningeigenaars. Ook als huurder van een woning of appartement doe je er goed aan om een brandverzekering af te sluiten. Een brandverzekering – almaar vaker een woonverzekering genoemd – vergoedt de schade aan je huis door brand, noodweer en wateroverlast. Zo’n verzekering dekt eveneens je aansprakelijkheid wanneer een brand op jouw perceel bijvoorbeeld de woning van je buur beschadigt. Afhankelijk van je polis, kan zo’n verzekering ook de inboedel dekken. Sommige verzekeringen beschermen je zelfs tegen inbraak. Je kiest zelf hoe ver je daarin gaat.

Brandverzekering verplicht?

In België is een brandverzekering niet verplicht. Een bankinstelling kan je wel een hypothecaire lening weigeren als je geen brandverzekering afsluit. Ook een verhuurder kan op dezelfde basis een huurder weigeren. Erg logisch, want zonder verzekering lopen zowel de bank als de verhuurder een onnodig groot risico. Het hoeft dus niet te verbazen dat de Belgen massaal een brand- of woonverzekering afsluiten voor hun verblijfplaats. Zo’n 95 procent van de eigenaars doet het.

Bescherming voor de huurder

Ook de meeste huurders sluiten een polis af die hun huurwoning of -appartement beschermt tegen brand- en waterschade. Naar schatting 90 procent van de huurders heeft een brandverzekering. Wanneer je huurcontract afloopt, moet je je huurwoning namelijk teruggeven in de staat waarin je ze ontvangen hebt. Jij bent verantwoordelijk voor eventuele schade en moet die in principe dus ook repareren. Om je te verzekeren tegen schade door brand of wateroverlast, maar evengoed door schade die je zelf hebt toegebracht, kun je als huurder een huurdersaansprakelijkheidsverzekering afsluiten.

Ook interessant