Vastgoed

Alles wat je moet weten over de notariële verkoopakte

Na maanden zoeken op het internet, talloze telefoongesprekken en huisbezoeken, teken je eindelijk een koopovereenkomst voor de woning van je dromen. Enkele maanden later zit je bij de notaris om de akte te tekenen. Maar wat is die akte eigenlijk? Waarom betaal je daar zoveel voor? En wat kost het als je verkoopt? Je leest het hier.

Waarom een notariële verkoopakte?

Vaak spreken mensen van een ‘voorlopige overeenkomst’ of ‘compromis’. Toch is hier niets voorlopigs aan. Je handtekening maakt je verplichting tot aankoop definitief. Waarom dan nog een notariële akte tekenen? Daar zijn 2 redenen voor.
  • De notaris onderzoekt via allerlei bronnen of er problemen kunnen opduiken bij je aankoop.
  • Hij bezorgt de akte na ondertekening aan allerlei overheidsinstanties, zodat jij onbetwist eigenaar wordt. Daar zie je weinig van, maar het is essentieel om later problemen te vermijden.

Hoeveel tijd heb je na het tekenen van je koopcontract?

De standaardtermijn tussen overeenkomst en akte is 4 maanden. Je kan dit inkorten, maar moet voldoende tijd voorzien voor de voorbereiding van de akte. Ook verlengen is mogelijk. Je voegt dan een opschortende voorwaarde voor een krediet toe. Of je gebruikt een koop-verkoopbelofte. Zo kan je de termijn tot 1 à 2 jaar verlengen. Handig als je droomhuis nog gebouwd moet worden!

Koper en verkoper spreken samen met de notaris een concrete verkoopdatum af. De koper heeft het laatste woord: hij moet zijn geld tijdig verzamelen.

De notariskosten bij de aankoop van een huis

Welke notariskosten betaal je voor de aankoop van een huis? Reken ongeveer 11% tot 14% op het totaalbedrag. Daarin zitten je registratierechten, het ereloon, de aktekosten en btw vervat. Hoe hoger de koopprijs, hoe lager het percentage. Let op: als je een nieuwbouwhuis koopt, betaal je 21% btw in plaats van 10% registratierechten. Is het je eerste huis en is het kadastraal inkomen lager dan 745 euro, dan kan het registratietarief zakken naar 5%.

Je lening regel je in een aparte akte: de hypotheekakte. Ook daarvoor betaal je bijkomende kosten.

Ook notariskosten bij verkoop?

Ook verkopen kost geld. Enkele attesten vraag je zelf aan: het energieprestatiecertificaat, de keuring van elektriciteit en conformiteitsattest van je mazouttank. Als je oude keuringen nog geldig zijn, spaar je die kost uit. Voor een appartement levert de syndicus informatie af. Ook daarvoor betaal je kosten. De notaris vraagt informatie bij het kadaster op. Hij zorgt voor een bodemattest, stedenbouwkundige informatie en schrapt je oude hypotheek. De kosten hiervan worden van je verkoopprijs afgetrokken.

Ook interessant