Vastgoed

Handige tips voor jonge koppels die een woning willen huren

Ben je een jong koppel en sta je te popelen om te gaan samenwonen? Eindelijk het ouderlijk huis uit en samen op eigen benen staan, spannend! Meteen kopen is vaak onmogelijk vanwege de hoge kosten, en dus opteren veel jonge koppels ervoor om eerst een tijdje te gaan huren. Maar hoe begin je daaraan en waarop moet je letten voor je de huurovereenkomst ondertekent?

Kopen of huren?

Meteen kopen, of eerst huren? Het is een dilemma dat zowat elk jong koppel wel zal herkennen. Financieel is het vaak moeilijk om meteen te kopen, maar huren staat niet per se altijd gelijk aan ‘budgetvriendelijker’. Langer thuis blijven wonen zodat je flink kan sparen kan een optie zijn, maar Hotel Mama moet wel zijn deuren willen blijven openhouden. Veel hangt dan ook af van het financiële plaatje. Staan er voldoende spaarcenten opzij, dan kan je meteen kopen; anders zal je nog een tijdje moeten huren. Kopen of huren, wij zetten graag alle pro’s en contra’s op een rijtje.

Huren: zo begin je eraan

Je hebt besloten om samen te gaan huren? Dan zijn dit de zaken waar je op moet letten:

  • Maak vooraf een overzicht van alle kosten en bepaal je budget. Denk ook aan verborgen kosten zoals de waarborg, de verzekering, de gemeentebelasting, kosten voor internet en tv, enzovoort. Op basis van je budget kan je vervolgens op zoek naar een leuk stulpje.
  • Vraag bij je zoektocht steeds naar een energiecertificaat, bekijk hoe de verwarming werkt en vraag hoe goed de woning of het appartement geïsoleerd is. Energiekosten kunnen immers hoog oplopen en zijn vaak apart te betalen, bovenop de huur.
  • Heb je de woning of het appartement van je dromen gevonden? Lees aandachtig de huurovereenkomst voor je ze ondertekent. Zijn er bijvoorbeeld bijkomende kosten, en indien ja; staat er dan duidelijk in het huurcontract om welk bedrag het gaat? Een plaatsbeschrijving en een vermelding van de termijn van het contract zijn onontbeerlijk in een goed huurcontract!
  • Zijn jullie getrouwd of wettelijk samenwonend, dan volstaat het als een van beide partners de huurovereenkomst ondertekent. De ander wordt automatisch medehuurder en de eigenaar kan beiden voor 100 procent van de huurprijs aanspreken. Zijn jullie feitelijk samenwonend en niet wettelijk samenwonend of getrouwd? Dan moeten beiden partners de huurovereenkomst ondertekenen, waardoor je elk voor de helft medehuurder wordt en de eigenaar elk slechts voor de helft van de huurprijs kan aanspreken.

Ook interessant