Vastgoed

Waarop moet je letten als je een villa met zwembad koopt?

Een villa met een grote tuin én een zwembad, het is de droom van velen. Je ziet jezelf vast al dobberen op een luchtbed in je eigen zwembad, liefst met een lekkere cocktail in de hand. Let echter nog even op voordat je volop wegdroomt: er zijn immers een paar zaken waarop je zeker moet letten bij de aankoop van een villa met zwembad.

Een zwembad doet de prijs van de villa stijgen

Ten eerste is het belangrijk om te weten waarvoor je betaalt. De vorige eigenaar van de villa zag het zwembad misschien als een bewuste ingreep om de waarde van het pand te vergroten. Een zwembad vermeerdert de verkoopwaarde van een huis met de aankoopprijs van het zwembad + 20%. Wees je bewust van het feit dat deze strategie bestaat, en zorg dat je niet te veel betaalt voor je droomvilla met zwembad.

Villa met zwembad, maar welk type?

Uiteraard bestaan er verschillende soorten zwembaden. Ben je op zoek naar een zwembad waarin je baantjes kan trekken, een zwembad waar de kinderen in kunnen spelen, of eerder naar een zwemvijver? En wil je graag een binnenzwembad, of toch maar eentje in de tuin? Een inbouw- of opbouwexemplaar? Het is duidelijk: het ene zwembad is het andere niet. Bepaal dus op voorhand over welk type je nieuwe villa dient te beschikken.

Inbouwzwembaden komen het vaakst voor. Om dit type zwembad te bouwen, dienen er een heleboel graaf- en stabilisatiewerken te gebeuren. Bij half-inbouwzwembaden, die zich deels boven de grond bevinden, is dat niet nodig. Daardoor zijn deze vaak goedkoper. Natuurlijk moet de rand wel mooi afgewerkt worden. Half-inbouwzwembaden zijn veiliger omdat kinderen er niet in kunnen vallen, maar roepen minder het typische zwembadgevoel op. Wanneer je de aankoop van een villa met zwembad overweegt, dien je dus te beslissen welke factor voor jou het zwaarste doorweegt: de prijs, het uitzicht of de veiligheid.

Je zwembad onderhouden, het hoort er ook bij

Een factor die vele mensen vergeten, is het onderhoud. Een zwembad in topconditie houden vraagt heel wat werk en budget. De filters reinigen, het water verversen, blaadjes, takjes en ander vuil uit het zwembad halen, onderdelen vervangen, het hoort er allemaal bij. Zie je het onderhoud niet zitten? Dan is een villa met zwembad misschien toch niet zo geschikt voor jou.

De voor- en nadelen van een zwembad

Om je te helpen beslissen of een villa met zwembad een goede aankoop voor jou zou zijn, zetten we enkele voor- en nadelen overzichtelijk op een rijtje.

Voordelen:
  • Esthetisch element in de tuin.
  • Brengt verkoeling in de zomer.
  • Ideaal om feestjes en poolparty’s te organiseren.
  • Kinderen spelen graag in het zwembad.
  • Sporten zoals aquajogging (of baantjes zwemmen als je een groot zwembad of een tegenstroom zwembad hebt) zijn mogelijk.

Nadelen:
  • Intensief onderhoud nodig.
  • Verdrinkingsgevaar voor kleine kinderen.
  • De tuin moet groot zijn, anders neemt het zwembad te veel plaats in.
  • Kosten zoals water, verzekering en eventuele verwarming kunnen duur uitvallen.

Ook interessant