Vastgoed

Is er een nieuwe manier van wonen in de maak?

Is er een nieuwe manier van wonen in de maak?
De energieprestaties van woningen en gebouwen staan al jaren onophoudelijk in het centrum van de belangstelling. Maar het afgelopen jaar draaide rond een zo mogelijk nog veel belangrijker vraagstuk: hoe gaan we vandaag en in de toekomst om met de beschikbare ruimte? In het Immovillage op Batibouw, dat de hele Astridhal inneemt, formuleren de spelers in de vastgoedsector hun antwoord op deze cruciale uitdaging.

In Vlaanderen is de jongste maanden heel veel te doen rond het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen, dat door de pers al snel omgedoopt werd tot ‘betonstop’. Vanaf 2025 zouden we nog slechts drie hectare vrije ruimte per dag mogen aansnijden in plaats van de huidige zes. In 2040 is het helemaal gedaan met bouwen in open ruimte. Hoewel er op beleidsvlak nog veel onduidelijkheid heerst, is de grote uitdaging duidelijk: we moeten meer doen met minder ruimte. Dat beseffen ook particuliere bouwers en projectontwikkelaars meer dan ooit. Meer zelfs, die trend is al volop aan de gang. In 2000 bedroeg de oppervlakte van gemiddelde nieuwbouwwoningen nog 160 m², vandaag is dat 133 m² in Vlaanderen en 129 m² in Wallonië. Hetzelfde zien we bij de appartementen: twee jaar geleden was een nieuwbouwappartement gemiddeld 85 m² groot, vandaag is dat nog nauwelijks 75 m². Nieuw bouwen, staat dus in belangrijke mate gelijk aan kleiner wonen.

Nieuwe markten

Dat we alsmaar kleiner bouwen, heeft voor een groot deel te maken met de dure bouwgronden. Maar er is nog een reden: we kiezen vaker voor de stad. En ook daar spelen projectontwikkelaars gretig op in. Op verschillende plaatsen in ons land krijgen voormalige industriezones een nieuwe invulling als ruimte om te leven, zoals de Oude Dokken in Gent, de Blauwe Boulevard in Hasselt of de Brusselse kanaalzone die een metamorfose ondergaat en een bijzondere aantrekkingskracht uitoefent op mensen van buiten de stad. Verloederde terreinen en onbenutte inbreidingsgebieden maken plaats voor moderne appartementen voor een divers publiek, van jonge starters tot bemiddelde vijftigers op zoek naar een rendabele investering.

Eigendom blijft interessant

Eén ding is zeker: de manier waarop we leven en wonen mag dan volop evolueren, vastgoed blijft een topinvestering. Daarvan hoeven we de Belg dan ook niet meer te overtuigen: 2016 was dan wel een recordjaar voor Belgisch vastgoed, in 2017 waren er nog 0,8 procent meer transacties, met dank aan het grote optimisme bij de Belgen vanwege de aantrekkende economie. Een recente studie bracht aan het licht dat een gemiddeld huis in Vlaanderen de afgelopen tien jaar 23,1 procent duurder is geworden. Aan de andere kant is de betaalbaarheid van woningen toegenomen, dankzij inflatie en de nog altijd historisch lage rentevoeten.

Advies op maat

Met andere woorden: of je nu nieuw bouwt, renoveert of op zoek bent naar een slimme vastgoedinvestering, dit is hét moment. De voorwaarden bij de bank zijn beter dan ooit en het aanbod van woningbouwers en projectontwikkelaars is steeds beter afgestemd op de noden van de toekomst. Batibouw grijpt dit uitzonderlijke momentum aan om particulieren en professionals samen te brengen in het Immovillage. Een niet te missen kans voor iedereen met vastgoedvragen.

Ook interessant