Verwarming & Sanitair

Lekkende afvoer het grootste probleem bij huurwoningen

Lekkende afvoer het grootste probleem bij huurwoningen
Een lekkende afvoer was afgelopen jaar het meest voorkomende probleem in Nederlandse huurwoningen. Bijna twintig procent van alle onderhoudsverzoeken ging hierover. Een lekkende stortbak en een defect voordeurslot volgen op kleine afstand. Gedrieën vormen ze ruim de helft van alle problemen van huurders. Dit blijkt uit een inventarisatie van onderhoudsmaatschappij MainPlus onder ruim 400.000 huizen van woningcorporaties.

Ook particulieren hebben het vaakst last van de afvoer, zij het een stuk minder. Ruim tien procent van de herstelverzoeken die bij Lex Woont, de particuliere dienst van MainPlus, binnenkwamen ging over een verstopte afvoer. Een lekkende kraan staat met slechts een half procent minder op nummer twee en een niet goed sluitend buitenraam volgt bij de particuliere woningbezitters met 7,5 procent van de in 2017 binnengekomen reparatieverzoeken op de derde plaats.

Lex Woont, de wegenwacht voor particuliere woningbezitters, begon in november 2016 en is nu dus een jaar bezig. “We hadden verwacht dat de meest voorkomende klussen vergelijkbaar zouden zijn met die van huurders en dat is redelijk uitgekomen”, aldus Jan Ernst Sandifort van MainPlus.

Drukste dag

De drukste dag dit jaar was 13 december. Toen kwamen er 65 procent meer meldingen binnen dan normaal. Door de hevige sneeuwval waren er veel problemen met de afvoer van het water en overvolle rioleringen. Ook waren er veel lekkende daken als gevolg van de smeltende sneeuw.

Naast de standaard verzoeken als het maken van kapotte verlichting en lekkende toiletten, kwamen er ook bijzondere vragen binnen bij de klantenservice van de onderhoudsspecialist. Jan Ernst Sandifort: “Bij een klant zaten gaten in het plafond, waar vroeger lichtpunten hadden gezeten. Deze moesten van de bewoner met spoed dichtgemaakt worden, aangezien er boze geesten doorheen kwamen.” Er was ook een klant met héél veel geluk: “Hij vertelde onze monteur dat hij gas rook in de keuken en daarom met een lucifer was gaan zoeken of er iets lekte…”

Ook interessant