Vastgoed

Nieuwe woonbeleid nog te weinig praktisch uitvoerbaar

Nieuwe woonbeleid nog te weinig praktisch uitvoerbaar
Zo goed als iedereen is het er over eens: we moeten met z’n allen compacter, meer in de hoogte en dichter bij elkaar gaan wonen. Mooi in theorie, maar niet zo evident in de praktijk, zo blijkt nu. Meer dan de helft van de Belgische vastgoedontwikkelaars ziet vandaag een pak terughoudendheid bij steden en gemeenten als ze “ambitieuze” plannen op tafel leggen die in de richting van het nieuwe woonbeleid gaan. Dat blijkt uit een ruime bevraging van de Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die gelanceerd wordt naar aanleiding van Realty, het grootste vastgoedevent voor professionelen in België.

De Vlaamse en Brusselse bouwmeesters hebben, samen met heel wat andere experten, al enige tijd maar één devies: compacter, hoger en meer gecentraliseerd. De vastgoedsector schaart zich als een blok achter die visie op het woonbeleid. Maar hoever staan we in de werkelijkheid? Om die vraag te beantwoorden, organiseerde UPSI-BVS een grootschalige bevraging bij de meer dan 150 vastgoedontwikkelaars, -investeerders en -verkavelaars die ze vertegenwoordigt.  

Weinig steun  

Compacter bouwen dan wat men decennialang gewoon was? Uit de bevraging blijkt dat bijna zes op de tien (58%) vastgoedspelers hier weinig of geen steun voor vindt bij de lokale overheden. Voor hoogbouw is het verzet nog groter. Concreet zien zeven op de tien (74%) ontwikkelaars weinig bereidheid bij de gemeenten als men een plan op tafel legt waarbij men iets hoger wil gaan dan tot nu toe het geval was. Daarnaast blijven ook ambitieuze, grootschalige projecten een probleem: bijna 1 op de 3 (30%) ontwikkelaars stoot hierbij regelmatig op verzet van de lokale overheden.

“We hebben in ons land een aantal mooie vastgoedprojecten die bijzonder goed illustreren welke richting men met ons woonbeleid uit wil. Denk maar aan verschillende grote werven in Antwerpen, Brussel en Namen. Niet toevallig zijn dat stuk voor stuk steden die op het vlak van vastgoed ook erg ambitieus zijn. Alleen mag het niet beperkt blijven tot die paar steden. Te vaak merken we nog dat lokale overheden een zekere schrik hebben om zaken anders aan te pakken dan in het verleden.”
Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS


Barrières  

Visie is er bij heel wat gemeentebesturen nochtans genoeg, zo meent de vastgoedsector. Alleen strookt die vaak nog niet helemaal met die van de bouwmeesters of andere experten. Zo’n 81 procent van de vastgoedontwikkelaars stelt zo in de praktijk vast dat de meeste steden en gemeenten effectief een duidelijk beeld hebben over welke wijken moeten aangepakt worden. 72 procent blijkt eveneens een zicht te hebben op wat en hoe er precies gebouwd moet worden.

“De meeste steden en gemeenten hebben wel ambitie, maar zodra het project iets anders of groter is dan normaal, duiken er barrières op. Daarvoor zijn verschillende redenen: een tekort aan gekwalificeerd personeel, te trage en complexe procedures, een gebrek aan financiële middelen, … Maar vaak vloeit die terughoudendheid ook voort uit een zekere angst voor negatieve reacties uit de buurt. Maar juist dan moet je je visie goed uitleggen. Kijk naar Duitsland, waar men met Hafencity de grootste stadsontwikkeling van Europa kan bouwen. Dan weet je dat we hier nog een weg hebben af te leggen.”  
Olivier Carrette, afgevaardigd bestuurder UPSI-BVS


Traag vergunningenbeleid

Doorn in het oog is vooral het tempo en de manier waarop stedenbouwkundige vergunningen verstrekt worden. 63 procent van de ontwikkelaars in Wallonië ziet op dat vlak een probleem. In Brussel is ruim 62 procent die mening toebedeelt. In Vlaanderen krijgt nog 30 procent ermee af te rekenen.

“Sector en overheden moeten daarom opnieuw meer durven samenzitten. Een aantal heikele, actuele dossiers hebben er de voorbije tijd voor gezorgd dat politici het debat met de vastgoedsector soms schuwen. Compleet onterecht, want een grote meerderheid van de vastgoedprofessionals wil vooral maatschappelijk meedenken. Dat is de boodschap die we vandaag ook aan de verschillende overheden willen overmaken.”
Mathieu Van Marcke, general manager Realty


Grootste bouwwerf van Europa

De sector wil het debat openen en mee nadenken over mogelijke oplossingen. Daarvoor nodigt ze de lokale overheden uit voor een debat tijdens Realty, het grootste vastgoedevent voor professionelen dat vandaag de deuren opent.

De sector haalde professor Jürgen Bruns-Berentelg, de topman van het Duitse Hafencity Hamburg, naar België om samen van gedachten te wisselen. De CEO die aan het hoofd staat van de grootste binnenstedelijke stadsontwikkeling van Europa - 6000 appartementen en kantoorruimte voor 45.000 mensen - is er morgen één van de eregasten. Ook de Vlaamse en Brusselse bouwmeesters Leo Van Broeck en Kristiaan Borret zullen mee het debat voeren.

Ook interessant