Vastgoed

Verkoop vastgoed kan niet worden afgesloten via mail

Wanneer een koper en een verkoper het na een onderhandeling via e-mail eens raken over de prijs van een woning, heeft dat geen enkele juridische waarde. Dat heeft het Antwerpse hof van beroep geoordeeld. Nochtans is de verkoop van vastgoed via mail erg gebruikelijk. Hoe zit dat precies? De rechter van het Antwerpse hof van beroep baseert zich voor zijn uitspraak op de ‘wet op de elektronische handel’ uit 2003. Die bepaalt hoe een verkoopscontract via elektronische kanalen tot stand kan komen. Hoewel de verkoop van vastgoed via e-mail erg gebruikelijk is, geldt er voor onroerende goederen nog altijd een uitzondering op deze wet uit 2003.

Uiteraard kunnen rechters vrij oordelen over elk concreet geval, maar toch heeft de uitspraak van het hof van beroep een belangrijk precedent geschapen. Elke advocaat kan deze beslissing inroepen om de verkoop van een woning ongedaan te maken zolang er nog geen overeenkomst getekend is.

Beroepsfederatie misnoegd

Luc Machon, voorzitter van de Europese koepelfederatie van makelaars, is niet te spreken over de uitspraak van de rechter. Volgens hem katapulteert dit ons twintig jaar terug in de tijd. Aan Het Laatste Nieuws verklaart Machon dat e-mails niet meer weg te denken zijn bij de verkoop van vastgoed: “Als iemand laat weten de vraagprijs te bieden – en dat gebeurt meestal met een mailtje – dan stoppen we de zoektocht naar een koper. Het duurt nu eenmaal even om een contract op te stellen.”

Minister voor de Digitale Agenda, Alexander De Croo, zegt dat de uitspraak ingaat tegen de filosofie van de Digital Act die vorig jaar werd ingevoerd en die digitale documenten gelijkschakelt met contracten op papier. Hij belooft dan ook om het achterpoortje in de wet te dichten.

Wanneer is de verkoop van vastgoed wél rechtsgeldig?

We zetten de zaken voor een rechtsgeldige verkoop van vastgoed kort nog even op een rijtje:
  • In principe kan de ‘totstandkoming van een verkoop’ op alle mogelijke manieren gebeuren: mondeling, via mail, sms of op papier.
  • Het probleem ontstaat als er zich achteraf een discussie of geschil voordoet. Dan moet je de totstandkoming schriftelijk kunnen bewijzen: op papier met een handtekening.
  • Een sms of e-mail wordt wel beschouwd als een ‘begin van bewijs’, maar is onvoldoende.
  • Teken voor alle zekerheid dus zo snel mogelijk een verkoopovereenkomst (compromis).

Ook interessant