Vastgoed

Wat verandert er allemaal in 2017?

Gelukkig nieuwjaar! Als je van plan bent om in dit nieuwe jaar vastgoed te kopen, is het nuttig om nu al eens na te gaan welke nieuwe regels er in 2017 van kracht zullen worden. Traditiegetrouw brengt een nieuw jaar namelijk een aantal nieuwe wetten met zich mee. 2017 vormt hierop geen uitzondering. Koop je in Vlaanderen een huis met de bedoeling om het te renoveren, dan moet je vanaf volgend rekening houden met een nieuw premiesysteem. Vlaanderen zet vanaf 1 januari 2017 namelijk volop in op totaalrenovaties.

Concreet betekent dit dat:
  • individuele premies voor dak-, glas-, vloer- en spouwmuurisolatie worden afgebouwd.
  • zonneboilers nog maximaal 40 procent ondersteuning krijgen.
  • de combipremie verdwijnt.

Maar er is ook goed nieuws:
  • De premies voor warmtepompen gaan omhoog.
  • In de plaats van de combipremie komt er een totaalrenovatiebonus van maximum 4.750 euro voor wie binnen de vijf jaar drie tot zeven groene investeringen doet.
  • Er komt ook een nieuwe energiepremie van 15 euro per vierkante meter voor de isolatie van buitenmuren langs de binnenkant.
  • Voor wie samen met zijn buren een wijkrenovatie organiseert komt er een nieuwe bijkomende premie van maximaal 400 euro.

Fiscale hervorming in Brussel

Ook voor wie in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest een huis koopt, verandert er heel wat vanaf 1 januari 2017. Daar treden namelijk nieuwe fiscale regels in voege.

De grootste verandering is de afschaffing van de woonbonus. In de plaats daarvan wordt het zogenaamde abattement (de korting op de registratierechten) verhoogd van 60.000 tot 175.000 euro voor een eerste woning tot 500.000 euro.

Volgens de Brusselse regering komt dit overeen met een directe korting van zowat 22.000 euro voor gezinnen die zich duurzaam in het gewest komen vestigen.

Ook interessant