Vastgoed

Glijhuren, de oplossing voor discriminatie op de huurmarkt?

Vandaag de dag worden nog altijd heel wat mensen gediscrimineerd op de huurmarkt. Denk maar aan personen met een migratieachtergrond, mensen met een beperking, alleenstaanden met kinderen of mensen die leven van een uitkering. Om hen makkelijker aan een huurwoning te helpen lanceerden enkele politici onlangs het idee van glijhuren. De vraag is of dit concept werkelijk een oplossing biedt voor het probleem van discriminatie op de huurmarkt.

Gezocht: goede en betaalbare huurwoning

Het idee van glijhuren komt van de sp.a-parlementsleden Michèle Hostekint en Joris Vandenbroucke. Zij stellen dat het tegenwoordig niet evident is om een goede en betaalbare huurwoning te vinden. Volgens de Vlaamse socialisten discrimineert 22 procent van de verhuurders kandidaat-huurders met een migratieachtergrond en verhuurt 8 procent liever niet aan alleenstaande moeders met kinderen.

Om dit probleem tegen te gaan lanceerden ze een voorstel, geïnspireerd op een systeem dat al in Frankrijk bestaat en waarmee momenteel ook al in Brussel en Wallonië geëxperimenteerd wordt.

Wat is glijhuren?

Glijhuren is een formule waarbij een derde partij, bijvoorbeeld een sociaal huurkantoor, als tussenpersoon fungeert. Deze instantie kan woningen bij privé-eigenaars in huur nemen en ze toewijzen aan mensen die het risico lopen om gediscrimineerd te worden.

Eenmaal de woning verhuurd is en discriminatie niet meer kan spelen, ‘glijdt’ de overeenkomst als het ware over van het verhuurkantoor naar de effectieve huurder. Die tekent vervolgens een klassieke huurovereenkomst met de woningeigenaar.

Resolutie voor proefhuren

Reactie op het voorstel bleef niet uit. Zo dienden enkele leden van de commissie Wonen (Jelle Engelbosch, Katrien Partyka, Mercedes van Volcem, Lorin Parys, An Christiaens en Björn Anseeuw) in het Vlaams Parlement een gelijkaardige resolutie in om het proefhuren te ondersteunen.

Huurdersbond: ‘Een interessante piste’

Ook de Huurdersbond had zijn reactie klaar. De bond spreekt van een interessante piste, maar stelt zich vragen bij de concrete uitwerking van het voorstel. Volgens de bond verdient het concept van glijhuren dan ook nader onderzoek om de voordelen en de mogelijke gevaren te ontdekken. Daarnaast stelt de bond dat een dergelijke maatregel sowieso zou moeten kaderen binnen een veel ruimer antidiscriminatiebeleid.

Ook interessant