Bedrijven Login | Adverteren | Nieuwsbrief | Contact |  Volg ons: twitter facebook

Bouwunie wil bouwwerken uit regeling voor deeleconomie  

Bouwunie wil bouwwerken uit regeling voor deeleconomie
Werken in onroerende staat moeten uitgesloten zijn van het door de regering voorgestelde fiscale gunstregime voor de deeleconomie. Het gaat hier immers niet over ďdelen en collectief consumerenĒ maar om het aanbieden van diensten aan gunstigere voorwaarden dan het normale economisch circuit. Bouwunie vreest deze bijkomende vorm van oneerlijke concurrentie. De bouwkmoís hebben het echt wel gehad met de opeenstapeling van maatregelen die hen langzaam maar zeker de das om doen.
Ook de staat zelf Ė en dus alle belastingbetalers Ė lopen trouwens belangrijke inkomsten mis als de regering de bouw niet uitsluit. Voor elke 5.000 euro bouw- of renovatiewerken gaat het om maar liefst 625,50 euro. Enkel aan fiscale ontvangsten. De sociale bijdragen en het verlies aan jobs en daaraan gekoppelde bedragen niet meegeteld. Wie zit daar op te wachten in tijden van besparingen en hervormingen om jobs te creŽren?

De ministerraad keurde op voorstel van minister van FinanciŽn Johan Van Overtveldt een ontwerp van amendement op de programmawet over de deeleconomie goed. Bouwunie betreurt dat de ministers deze gelegenheid niet aangrepen om meteen de bouwactiviteiten te schrappen uit de nieuwe fiscale bepalingen inzake deeleconomie. Deze bijkomende, door deze regering gecreŽerde vorm van deloyale concurrentie, kunnen alle ondernemers en KMOís in de bouw missen als kiespijn.

Het fiscale gunstregime voor de deeleconomie is bedoeld voor iedereen die diensten aanbiedt via een elektronisch platform. Het platform houdt een lage belasting van 10 procent in (20 procent na een forfaitaire kostenaftrek van 50%). De regeling geldt enkel voor particulieren. De inkomsten mogen niet hoger zijn dan 5.000 euro per jaar.

Werken in onroerende staat zijn diensten. Ze vallen dus in principe onder het nieuwe voorgestelde regime. Aanbieders via een deeleconomieplatform betalen bijgevolg aanzienlijk minder dan een bouwondernemer die diezelfde diensten aanbiedt. Pure oneerlijke concurrentie, aldus Bouwunie. Nefast voor de sector, de werkgelegenheid en de schatkist.

Dit is een nieuwe slag in het gezicht van de bouwbedrijven. Na het uitblijven van de 6 euro per uur lastenverlaging, noodzakelijk om als werkgever met eigen personeel te overleven in de bouw. Na het verstrengen van de ouderdomsvoorwaarde voor het toepassen van het verlaagde btw-tarief van 6% voor renovaties aan woningen. Na de onhoudbare en blijvende overrompeling door buitenlandse bedrijven die niet alle regels respecteren. Na allerhande nieuwe, administratief zware verplichtingen die de sociale dumping moeten bestrijden, maar waarvan het effect uitblijft (zoals de elektronische aanwezigheidsregistratie op werven, de hoofdelijke aansprakelijkheid voor lonen, Ö.). De maat is vol!

Het uitgedokterde fiscale gunstregime voor de deeleconomie zorgt ook voor een verminderde inkomensstroom voor de overheid. Want de reguliere bedrijven zullen al deze opdrachten verliezen en de nieuwe inkomstenstroom brengt veel minder geld op. Bouwunie rekende uit dat het verlies aan fiscale ontvangsten 625,50 euro bedraagt. En dit per schijf van 5.000 euro.Tot slot zet de regering ook elke werkende in dit land in zijn hemd. Terwijl de forfaitaire kostenaftrek voor werknemers eerder laag te noemen is, laat deze regeling Ė zonder enig bewijsstuk Ė een forfaitaire kostenaftrek toe van 50% (maximaal 2.500 euro). Een werknemer heeft slechts recht op 30% kostenaftrek, met een absoluut maximum van 4.240 euro (wat pas bereikt wordt voor wie net geen 20.000 euro bruto belastbaar inkomen geniet). Een zelfstandige kan trouwens niet eens genieten van een forfait en hij is verplicht al zijn kosten te bewijzen. Dit onevenwicht t.a.v. alle werkenden is oneerlijk, besluit Bouwunie.
Verstuur dit artikel naar een vriend of collega
13 juni 2016
Bron: Bouwunie
Nieuwsarchief:   

Meer zakelijk nieuws

B&W Nieuwsarchief van   

 

Gerelateerde artikelenHet weer voor de komende dagenDe Bouw & Wonen evenementen kalender
Dossier Batibouw 2018
BIS 2017
Mijn Huis Mijn Architect
Tip uit de bedrijvengids:
Bouw & Wonen Partners: Rob deurbeslag Recticel Wienerberger
© 2002 - 2017 Shift Networks bvba