Energie

Zonnepanelen op dak van appartement: wat zijn de mogelijkheden?

Zonnepanelen op dak van appartement: wat zijn de mogelijkheden?
Daken van appartementen zijn uitermate geschikt voor zonnepanelen. Toch zijn er maar weinig complexen in Nederland die hier gebruik van maken. Dat is natuurlijk hartstikke zonde, want zonnepanelen zijn goed voor het milieu én de portemonnee. Als je in Nederland eigenaar bent van een appartement ben je automatisch lid van de VvE (Vereniging van Eigenaren). Dit houdt in dat er meerdere eigenaren onder een dak wonen, bijvoorbeeld bij een appartementencomplex. De VvE bepaalt wat er gebeurt met gemeenschappelijke gedeelten van het gebouw. Zo bepalen zij ook of er zonnepanelen geplaatst mogen worden of niet. Als je geïnteresseerd bent in zonnepanelen zijn er vier opties:

1. De VvE schaft zonnepanelen aan voor collectief verbruik

Als tijdens de VvE-vergadering blijkt dat het merendeel van de eigenaren zonnepanelen wil, dan kan dit daadwerkelijk gerealiseerd worden. De opgewekte stroom vanuit de zonnepanelen kan gebruikt worden voor de gemeenschappelijke voorzieningen, zoals de lift of de verlichting in het trappenhuis. Deze zonnepanelen hebben geen effect op de energierekening van de bewoners. Mogelijk gaat in de toekomst wel de VvE-bijdrage omlaag nadat de investering is terugverdiend.

2. De eigenaren schaffen zelf zonnepanelen aan

Je kunt ook als individu zonnepanelen aanschaffen. De zonnepanelen worden rechtstreeks aangesloten op jouw meterkast. De gewonnen energie komt dan via jouw eigen energiemeter binnen en is voor persoonlijk gebruik. Aangezien de zonnepanelen op een gedeeld dak geplaatst worden, moet je wel toestemming vragen aan de VvE.

3. De opgewekte stroom wordt verdeeld over de verschillende appartementen

Het is ook mogelijk om een grote zonnepaneleninstallatie te installeren voor meerdere bewoners. Er moet dan een zonnestroomverdeler aangebracht worden. Hierdoor komt de stroom niet binnen via de collectieve meter, maar via de energiemeters van de deelnemende eigenaren. Elke keer als de zonnepanelen meer stroom opwekken dan op dat moment wordt verbruikt, wordt het overschot automatisch teruggeleverd aan het stroomnet. Jouw energieleverancier is wettelijk verplicht om de stroom die je teruglevert op jaarbasis te verrekenen met de stroom die je afneemt. Dit heet salderen. De hoogte van de terugleververgoeding verschilt per energieleverancier. Via een energie vergelijker kun je verschillende energieleveranciers met elkaar vergelijken en direct overstappen naar een leverancier die het best bij jouw wensen past.

4. De opgewekte energie wordt verkocht aan een energiemaatschappij

Tot slot is het ook nog mogelijk om met de gehele VvE een zonnepaneleninstallatie te plaatsen op het gemeenschappelijke dak en alle opgewekte zonnestroom te verkopen aan een energieleverancier. Dit heet ook wel de postcoderoosregeling. Het gaat om een flexibele regeling. Niet alle eigenaren zijn verplicht om mee te doen. De zonnestroom wordt dus niet opgewekt voor eigen gebruik. Houd er rekening mee dat het energiebedrijf slechts een klein tarief betaalt voor de zonnestroom. Daar staat tegenover dat elke individuele eigenaar een gedeelte van de energiebelasting van hun eigen persoonlijke energierekening mag terugvragen bij de Belastingdienst.

Ook interessant