Beveiliging

Zo voorkom je dat dieven gaan lopen met jouw bouwstenen

Zo voorkom je dat dieven gaan lopen met jouw bouwstenen
Vroeger was het op de werf vooral opletten voor dieven die ’s nachts dure machines en voertuigen afhandig maakten. Tegenwoordig worden dergelijke materialen steeds vaker in een afgesloten container opgeborgen en lijken dieven kansloos. In theorie is dat alvast het geval, maar in de praktijk grijpen ze steeds vaker naar bouwmaterialen. Vooral paletten met bouwstenen, gevelmaterialen en elektriciteitskabels blijken vaker te worden gestolen. Elke avond opbergen is hier geen oplossing. Preventie is echter ook hier het codewoord.

Tref organisatorische maatregelen

Op een werf zijn er vaak talloze aannemers, onderaannemers en medewerkers te vinden. Door de krapte op de arbeidsmarkt wordt steeds vaker beroep gedaan op buitenlandse werkkrachten die de Nederlandse taal niet machtig zijn. En dan mag het niet verbazen dat er soms laks wordt omgesprongen met voorschriften, dat goederen niet correct worden opgeborgen en dat de werf niet altijd fatsoenlijk wordt afgesloten. En dan liggen die bouwstenen gewoon voor het grijpen! Zet daarom in op sensibilisering en leg ook bij hen de nadruk op preventieve maatregelen. Zijn er buitenlandse arbeidskrachten? Voer de communicatie dan niet enkel in het Nederlands en vertaal ook de instructies en procedures.

Besteed aandacht aan de inrichting van de bouwwerf

Een goede inrichting van de bouwwerf is een van de beste methoden om dieven weg te houden. Een deugdelijke verlichting heeft een grote afschrikkende kracht. Maar bovendien is het voor toevallige voorbijgangers of buurtbewoners eenvoudiger om criminelen op te merken en de politiediensten te verwittigen. Daarnaast beperk je het aantal in- en uitgangen en zorg je ervoor dat deze goed zijn afgesloten. Gaat het om een grote werf? Dan zijn alarm- en camerasystemen geen overbodige luxe. Voorzie ten slotte een werfzeil omheen de werf, zodat begerige ogen niet in de verleiding hoeven te komen. Zorg wel dat er nog steeds inkijk mogelijk is vanaf nabije woningen of appartementen, want anders maakt de verlichting het de criminelen alleen maar makkelijker.

Inventariseer en identificeer

Het moet op elk moment duidelijk zijn welke bouwmaterialen en -machines zich op de werf horen te bevinden. Enkel zo kan je correct aangifte doen bij de politie en de verzekeraar. Je kan hiervoor zelf een systeem uitdokteren, maar de FOD Binnenlandse Zaken heeft eerder ook al kant-en-klare registratieformulieren gepubliceerd. In deze brochure van besafe vind je dat registratieformulier terug.

Daarnaast maak je ook duidelijk dat het materiaal aan jouw onderneming toebehoort. Machines kan je bijvoorbeeld graveren en bestelwagens kan je dan weer uitrusten met een track-and-tracesysteem. Bouwstenen kan je daarentegen niet individueel graveren, maar je kan wel slagletters in de paletten inslaan. Dieven gaan per slot van rekening bijna altijd met volledige paletten aan de haal om ze vervolgens door te verkopen. Dankzij het gebruik van slagletters, bijvoorbeeld met de initialen van de bouwfirma, is het eenvoudiger om het bouwmateriaal opnieuw aan de rechtmatige eigenaar te linken.

Dit alles is overigens niet alleen het werk van aannemers. Ook als (toekomstig) huiseigenaar zie je maar beter toe op diefstalpreventie en spreek je de aannemer er eventueel op aan. Want in de praktijk rekenen aannemers gestolen goederen gewoon door

Ook interessant