Algemeen

Zes Eiffeltorens aan sloopafval voor Leuvens Sint-Pietersziekenhuis

Zes Eiffeltorens aan sloopafval voor Leuvens Sint-Pietersziekenhuis
Sint-Pietersziekenhuis © Resiterra
Ruim 60.000 ton sloopafval, ofwel zes keer het totale gewicht van de Eiffeltoren: zoveel puin wordt er vanaf vandaag geruimd bij de afbraak van het voormalige Sint-Pietersziekenhuis in Leuven. Daarnaast moet ook zo’n 607 ton asbest - goed voor 60 vrachtwagens - uit het langst leegstaande ziekenhuis van Vlaanderen verwijderd worden. De hele operatie is gemakkelijk één van de grootste afbraakwerken van de afgelopen jaren in de stad en zal maar liefst zestien maanden in beslag nemen. Opvallend: bij het begin en einde van de schooldagen zal er om veiligheidsredenen geen zwaar vrachtverkeer door de straten rijden.

Vandaag starten de langverwachte sloopwerken aan het Sint-Pietersziekenhuis, in de volksmond ook wel de Gele Olifant genoemd. En dat zijn alles behalve alledaagse werken. In totaal wordt er bij de afbraak van het oude ziekenhuis maar liefst 60.000 ton sloopafval afgevoerd. Dat komt overeen met zes (!) keer het totaalgewicht van de Eiffeltoren in Parijs. Daarmee hoort het project bij één van de grootste afbraakwerken van de afgelopen jaren in Leuven.

Sint-Pietersziekenhuis in Leuven
Sint-Pietersziekenhuis © Resiterra

De sloopwerken zullen een bijzonder grote impact hebben op de stad. Het ziekenhuis was namelijk decennialang een echte landmark en beeldbepalend voor de skyline van de Vlaams-Brabantse hoofdstad. Maar vooraleer deze huzarenklus kan geklaard worden, moet ontwikkelaar Resiterra eerst nog 607 ton asbest verwijderen uit het ziekenhuis - goed voor 60 vrachtwagens.

“Het zal de komende maanden een opmerkelijk zicht zijn voor de Leuvenaars wanneer ze het oude Sint-Pietersziekenhuis voorbij lopen. Na de asbestverwijderingswerken rijden grote en kleine sloopmachines af en aan op de site van het oude ziekenhuis. De achterkant van het gele gebouw wordt ingepakt tegen vallend puin, maar dat is niet zichtbaar vanop de straat. Alle sloopwerken voldoen trouwens aan de strengste veiligheidsnormen zodat het welzijn van de buurtbewoners niet in het gedrang komt.”

Carl Devlies, schepen ruimtelijk beleid Leuven


Bovendien benadrukt het stadscollege dat de sloop van het oude ziekenhuis volledig in het teken staat van de heropleving van de Leuvense Benedenstad. Met onder andere de herontwikkeling van de Hertogensite komt er naast een nieuwe woonwijk van 540 stadswoningen en appartementen ook een gloednieuwe podiumkunstenzaal, een Welzijnstoren en een nieuw HistarUZ-museum. Verder komt er ook een cohousingproject en wordt de Dijle die onder de site stroomt opnieuw opengelegd.

Sint-Pietersziekenhuis in Leuven
Sint-Pietersziekenhuis © Resiterra

Titanenwerk

In een eerste fase wordt de bekende ingang van het oude ziekenhuis asbestvrij gemaakt en afgebroken. Dat wil zeggen dat ook de aanpalende bushalte aan het ziekenhuis in de Brusselsestraat zo’n 150 meter richting het centrum verplaatst wordt. Op die manier zullen alle pendelaars minder hinder ondervinden van de sloopwerken.

Op hetzelfde moment start de asbestverwijdering aan het voorste, grijze gebouw van het ziekenhuis. Die werken duren ongeveer vijf maanden om vervolgens in evenveel maanden het gebouw te slopen. Bedoeling is dat het voorste gebouw tegen de zomervakantie van 2020 tegen de vlakte ligt. Projectontwikkelaar Resiterra benadrukt dat de afbraakwerken niet met springstoffen gebeuren, maar dat het oude ziekenhuis verdieping per verdieping wordt afgebroken.

“Voor dit titanenwerk gaan we niet over één nacht ijs. Het Oost-Vlaamse bedrijf Aclagro neemt de afbraak voor haar rekening en start op de bovenste verdiepingen met kleine machines om zo laag per laag het ziekenhuis te slopen. Zodra er een bepaald niveau is bereikt, kan de aannemer grotere middelen inschakelen zoals een sloopmachine met een slooparm van maar liefst 36 meter lang.”

Erik Van Hoof, CEO Resiterra


Tenslotte verdwijnt ook het grote gele ziekenhuisgebouw - de Gele Olifant. De asbestverwijdering start er gelijktijdig met het kleinere gebouw, maar neemt volgens de ontwikkelaar en de aannemer wel gemakkelijk zeven maanden in beslag. Tijdens de zomervakantie van volgend jaar verdwijnt dan ook het gele gebouw voorgoed uit het Leuvense straatbeeld. Alle afbraakwerken duren zeker anderhalf jaar zodat het hele Sint-Pietersziekenhuis begin 2021 tegen de vlakte ligt.

Sint-Pietersziekenhuis in Leuven
Sint-Pietersziekenhuis © Resiterra

Geen vrachtverkeer bij schoolbel

Om de mobiliteitsoverlast in de binnenstad zoveel mogelijk te beperken, zijn er in samenspraak met het stadsbestuur, de politie en de ontwikkelaar duidelijke afspraken gemaakt. Zo rijden de vrachtwagens de Leuvense ring binnen via de Donkerstraat om dan via de Brouwersstraat en de Lei de Hertogensite op te rijden. De afvoer van het puin gaat via de Brusselsestraat tot aan de autosnelweg E314.

“Voor zo’n groot project is het belangrijk om een duidelijke aan- en afvoerroute uit te tekenen. De vrachtwagens vervoeren het sloopafval tussen 7u ‘s ochtends en 17u ‘s avonds. Maar wanneer kinderen en scholieren aankomen op school, zal er voor een korte periode geen vrachtverkeer plaatsvinden. Ook op het einde van de schooldag bij het klinken van de laatste schoolbel, rijden er geen vrachtwagens met puin door de gekozen straten.”

Carl Devlies, schepen ruimtelijk beleid Leuven


Nu de werken gestart zijn, is de doorgang op de Hertogensite tussen de Brusselsestraat en de Minderbroedersstraat volledig afgesloten. Ontwikkelaar Resiterra laat weten dat voorbijgangers de alternatieve route via de Predikherenstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat kunnen gebruiken. Tot slot wordt er ook één centraal informatiepunt opgestart voor de buurtbewoners van de Hertogensite en andere Leuvenaars. Hier kan iedereen terecht voor meer informatie over de afbraakwerken van het ziekenhuis.

Ook interessant


Build for Life