Algemeen

Water besparen is een noodzaak, het hele jaar door

Water besparen is een noodzaak, het hele jaar door
Vele waterbronnen staan onder druk door vervuiling, verspilling en een gebrek aan kennis over hoe we ons water het beste kunnen gebruiken en beschermen. In dit artikel bespreken we de feiten rondom water en wat de langetermijneffecten zijn van waterverspilling. Daarnaast delen we aantal simpele tips waarmee u water kunt besparen. Tevens laten we u zien wat u kunt doen in het geval van een watertekort en wat u kunt doen om ervoor te zorgen dat u niet zonder water zit. Voorkomen is beter dan genezen, hoewel we door het veranderende klimaat nu de fase van voorkomen in veel gevallen helaas al voorbij zijn.

De aardbol bestaat voor meer dan 70% uit water. Echter, slechts 3% van dat water is geschikt voor consumptie. Meer dan twee derde van het drinkbare water is ontoegankelijk, ofwel omdat het zich op dit moment in een ijskap of gletsjer bevindt, ofwel omdat het zich diep in de aarde verschuilt. Het is dan ook geen wonder dat er zich regelmatig watercrises voordoen in de wereld. Wereldwijd hebben ruim 2.3 miljard mensen thuis geen veilig drinkwater of toegang tot (schone) sanitaire voorzieningen. Met dergelijke getallen in ons achterhoofd, kunnen we het eigenlijk wel maken dat we hier zoveel water verspillen, terwijl een groot deel van de bevolking het zonder (veilig) drinkwater moet doen?

Zijn watertekorten en droogtes crisissen waar geen einde aan komt?

In België was de zomer van 2018 de warmste sinds 1833. Misschien nog wel veel langer, want in 1833 begon men het weer te meten. De gemiddelde temperatuur in de maanden juni, juli en augustus bedroeg 19,8 graden Celcius. Zo’n 2 graden boven het normale seizoengemiddelde.

Naast een van de warmste zomers, was het ook een van de droogste zomers. Het KMI bestempelde de droogte in de zomer van 2018 dan ook als uitzonderlijk. Er was zogezegd sprake van ‘een groot, generaliseerd neerslagtekort’.

Ook Nederland had veel last van de droogte. Onderzoeker van de Universiteit van Wageningen, Henny van Lanen noemde Nederland 'blind voor droogte'. Volgens van Lanen zijn Nederlanders altijd bezig met het voorkomen van nat. Daarom waren ze nu zo verrast door de droogte. Deze onverwachte droogte heeft zelfs het KNMI (de Nederlandse KMI) verrast en het instituut doen besluiten meer onderzoek te verrichten. Met behulp van klimaatmodellen probeert het KNMI de weersverwachting zo accuraat mogelijk te voorspellen. De droogte van afgelopen zomer is volgens het KNMI reden tot zorg en geeft aan dat de zomers in de toekomst nog droger kunnen worden dan nu al werd gedacht.

Waterverspilling is een wereldwijd probleem

De gemiddelde Vlaming gebruikt zo'n 114 liter water per dag! Daarvan is 100 liter leidingwater, 11,9 liter regenwater, 1,7 liter grondwater en 0,4 liter flessenwater. De douche (24 L), het toilet (21 L) en de wasmachine (16 L) verbruiken het meeste water op een dag. Dat lijkt een hoop, maar als u het totale waterverbruik per persoon per dag berekent, inclusief het water dat nodig is voor de producten die we consumeren, dan komen we op een totaal van, schrik niet, 7400 liter (!) per persoon per dag.

Gaat u maar eens na, het bereiden van één steak kost u nauwelijks water, maar hoeveel water kost het om die steak bij u op het aanrecht te krijgen? U zult het misschien niet direct verwachten, maar voor één steak is liefst 4000 (!) liter water nodig. En wat dacht u van de groentes en fruit die we eten en de kleding die we dragen. Dit soort verspilling vormt een groot probleem, zeker als u zich bedenkt dat er miljoenen mensen zijn die een gebrek aan water hebben. En dat aantal zal alleen maar verder toenemen.

Zo ook het leveren van schoon en veilig drinkwater. Water geschikt maken voor consumptie is vaak een intensief traject en een die van grote invloed is op ons milieu. Het verspillen van water is niet alleen zorgwekkend voor de mensen die het nodig hebben om te overleven, ook het milieu loopt gevaar.

HOE KUNT U WATER BESPAREN?

Het besparen van water hoeft geen zware opgave te zijn.
  • Het installeren van een toilet met spaarknop kan u helpen om 60% minder water te verbruiken, wat neerkomt op 20 liter per dag per persoon.
  • Het aanzetten van de vaatwasser of de wasmachine echt alleen wanneer deze vol zijn, zorgt ervoor dat u tenminste 1 keer minder per week deze apparaten aan heeft staan en daarmee tot wel 50 liter water per week bespaart.
  • Ook kunt u tijdens het tandenpoetsen of scheren de kraan uitzetten; hiermee bespaart u 8 tot 10 liter.
  • U kunt ook tijdens het douchen water besparen door gebruik te maken van een timer en niet te lang te douchen. Ook kan een waterbesparende douchekop uitkomst bieden!

WAT TE DOEN IN GEVAL VAN DROOGTE?

Mocht zich een watercrisis voordoen dan zijn er drie cruciale dingen die u kunt doen om een catastrofe te voorkomen.

  1. Leg voorraden aan
    Het inslaan van drinkwater is belangrijk voor als er een langere periode van droogte zich voordoet. Koop zo veel mogelijk water in of zorg ervoor dat u weet waar u in de buurt water kunt verkrijgen in het geval van een noodsituatie. Heeft u een regenwatertank zorg er dan voor dat deze zo veel als mogelijk gevuld blijft.

  2. Vang douchewater op
    Als er een watertekort dreigt wilt u zich natuurlijk wel kunnen blijven wassen. Door het water van de douche op te vangen in teiltjes en of emmers kunt u dit water later gebruiken voor bijvoorbeeld het doorspoelen van het toilet of het wassen van kleding. Zo verspilt u geen water en kunt u toch gebruik blijven maken van de douche.

  3. Bak en braad, maar kook niet
    We moeten allemaal eten nietwaar? Een goede tip is om zoveel mogelijk gebruik te maken van de oven en de grill. Het koken van aardappels en groeten kost veel water en is, met name in tijden van een watercrisis, overbodig als u deze ook in de oven kunt bereiden.

Een langere periode van droogte kan lastig zijn om doorheen te komen. Door gebruik te maken van kleine slimmigheidjes kan het een stuk dragelijker zijn. Op meerdere plekken in de wereld zijn watercrises gaande. Zo is er in Kaapstad al enige tijd een waterrantsoen ingesteld om ervoor te zorgen dat men niet zonder water komt. In Sao Paulo, de grootste stad in Brazilië, dreigde een watercrisis, maar enkele dagen voor het water op zou geraken barstte de hemel open en kreeg men het water waar men zo vurig op hoopte. Voor deze twee steden is het tot nu toe goed afgelopen, maar wie weet hoe lang het duurt voor de volgende droogte toeslaat. Het is belangrijk om de juiste voorzorgsmaatregelen te treffen en bewustzijn te creëren als het gaat om waterverspilling.


Biografie auteur

Sidrah leidt het team binnen Waterlogic dat inzet op waterbesparingen met als doel de wereld te laten inzien dat we actie moeten ondernemen voor het te laat is. Sidrah zet de wetenschappelijke feiten op een rij en geeft daarmee een beeld van de omvang van het probleem. Daarnaast laat ze ook zien dat we op eenvoudige wijze een positieve bijdrage aan oplossingen kunnen bieden.

Waterlogic levert een bijdrage aan duurzame initiatieven en biedt waterkoelers die een beter alternatief bieden. Bedrijven over de hele wereld maken gebruik van deze waterdispensers en verminderen op die manier hun ecologische voetafdruk en verlagen op hetzelfde moment hun plastic gebruik.

Ook interessant


Build for Life