Bouwmaterialen

Wat zijn vellingblokken en hoe worden deze gebruikt in de bouw

Wat zijn vellingblokken en hoe worden deze gebruikt in de bouw
Vellingblokken kunnen gebruikt worden als dragende of niet dragende wand. Ze zijn niet per se bedoeld voor huizen, maar meer voor showrooms, scholen of bedrijfshallen. Ook zijn ze erg geschikt om te gebruiken als wand in een berging of garage. Bovendien is het ook nog eens een milieuvriendelijk en natuurlijk product. Hier lees je wat vellingblokken precies zijn en hoe ze worden gebruikt in de bouw.

Hiervoor worden ze gebruikt

Vellingblokken kun je gebruiken voor een binnenmuur in zowel dragende als niet dragende wandconstructies. Met behulp van deze blokken kun je op een simpele en goedkope manier schoonwerk wanden gebruiken. De vellingblokken worden meestal gebruikt voor gebouwen als bedrijfshallen, sportgebouwen, garages, winkelcentra, bergingen en showrooms. Ook kun je ze gebruiken als dragende wanden in winkels of scholen. Let er wel op dat je de stenen in een regenachtige periode afdekt met een folie. Op deze manier kun je voorkomen dat de stenen verkleuren of vervuild raken.

Zo zien ze eruit

Vellingblokken zijn blokken met een rechthoekige vorm. Ze hebben rondom een schuine vellingkant en een labyrint profiel op de kopse kanten van de blokken. Aan de bovenkant en de onderkant zit een hol-en-dol profilering. Daarnaast zitten er ook nog twee duimgaten aan de bovenkant van het blok. Op bouwmaterialenkopen.com kun je deze veilingblokken aanschaffen. Er zijn verschillende maten en groottes vellingblokken waar je uit kunt kiezen. Er zijn dus hele grote blokken waar je voor kunt kiezen, maar ook hele kleine.

Zo gebruik je ze

Het hangt een beetje van de grootte en het gewicht af, maar je kunt ze in principe machinaal of handmatig verwerken. De blokken worden vervolgens verlijmd. Let er op dat je de uitpuilende lijmmortel aantrekt voordat je deze wegsteekt. Op deze manier voorkom je namelijk dat de lijm uitgesmeerd wordt over de vellingkanten.

De voegen van de blokken zijn maar 2 mm, dus ze hoeven niet te worden gevoegd. Ook heeft de wand geen verdere afwerking nodig dankzij de vellingkanten en hoeft dus niet gestuct te worden. Je kunt ze als het ware gewoon in elkaar klikken en vervolgens aan elkaar lijmen. Vellingblokken zijn dus best wel makkelijk te gebruiken, waardoor het ook een populair product is in de bouw. Als je de wand nog een ander kleurtje of een andere structuur wil geven, kun je ervoor kiezen om ze te spuiten of om ze te sauzen.

Ook interessant