Vastgoed

Wat te doen bij schade aan je woning

Wat te doen bij schade aan je woning
Met een beetje geluk heb je het nog nooit meegemaakt, maar schade aan de woning kan af en toe hoog in de kosten lopen. Hoe veilig je een verbouwing ook aanpakt, een ongeluk zit nu eenmaal in een klein hoekje. Voordat je het weet valt de ladder naar beneden, en wordt er net een waterleiding geraakt. Voordat je het weet sta je tot je enkels in het water, en ben je als een dolle aan het dweilen om je nieuwe parketvloer maar te redden.

Hulp van de verzekering

Of je er nu sprake is van een brand, waterschade of zelfs schade door een natuurramp; schade aan de woning kan verzekerd worden middels een opstalverzekering. Maar dit betekent niet dat je zelf geen stappen hoeft te ondernemen. Ben je in een situatie waarin het eindresultaat leidt tot grote schade aan je woning? Neem dan de volgende stappen:

Stap 1: Steek de handen uit de mouwen

Probeer, zonder je eigen veiligheid in het geding te brengen, de schade zoveel mogelijk te beperken. Een kleine brand in de keuken kan, onbestreden, voor een grote brand zorgen. Maar die kleine brand kan natuurlijk ook geblust worden. Zolang er geen gevaar is voor eigen leven, is het wel zo verstandig om de brandspuit of blusdeken erbij te pakken. Op deze manier kun je de schade proberen te voorkomen, of de omvang van de schade beperken. Stel je dak is na een hevige storm van je woning geblazen, dan is het geen slecht idee om het gat te bedekken om waterschade te voorkomen.

Stap 2: Meld het bij je verzekeraar

De volgende stap is om direct een melding te maken bij je verzekeraar. Een uit de hand gelopen brand moet natuurlijk eerst gemeld worden bij de brandweer, maar een kleinere, gebluste brand moet aan de verzekeraar gemeld worden. Om het proces te versnellen kun je ervoor zorgen dat je onderstaande gegevens klaar het liggen om de verzekeraar meer informatie te verschaffen:

  • de datum
  • de plaats van het ongeval
  • de oorzaak van het ongeval
  • je polisnummer
  • de beschrijving van de schade (neem foto’s van de situatie als bewijslast)
  • de beschrijving van het verlies (het afgebrande fornuis, of weggeblazen dak bijvoorbeeld)

Is je woning niet meer bewoonbaar door de schade, dan is het natuurlijk belangrijk om tijdelijke accommodatie te vinden. De kosten die hieraan verbonden zijn kun je vervolgens ook weer als bewijslast met je verzekeraar delen. Het kan zijn dat je ook hier een vergoeding voor krijgt.

Ook interessant