Woonleningen

Wat met je hypotheeklening als je jouw huis verkoopt?

Wat met je hypotheeklening als je jouw huis verkoopt?
Je gaat je woning verkopen, maar de hypotheeklening is nog niet helemaal afbetaald. Wat gebeurt er dan precies met jouw hypothecair krediet? Het antwoord verschilt naargelang de reden waarom je jouw huis verkoopt.
  • omdat je een nieuwe woning zult kopen.
    • Je huis is nog niet verkocht en je hebt geen idee hoe snel dat zal gaan.
    • Je huis is al verkocht of dat zal zeer spoedig gebeuren..
  • om een andere reden, waarbij je geen nieuwe woning wil kopen.

Je verkoopt je huis om een andere woning te kopen

We maken een onderscheid tussen twee situaties:
    • Je huis is nog niet verkocht en je weet niet hoe snel dat zal gaan.
    • Je huis is al verkocht of dat gebeurt zeer binnenkort.

Je huis is nog niet verkocht en je weet niet hoe snel dat zal gaan.

Je moet dan met twee zaken rekening houden:
  • Je wil de verkoop snel regelen, maar tegen de juiste prijs.
  • Je moet binnenkort een voorschot betalen voor de aankoop van je nieuwe woning.

Het is dan opletten dat je financiële druk vermijdt. Wat als je huidige woning niet snel verkocht geraakt en je dat geld nodig had voor het voorschot? Ben je dan verplicht om je huis desnoods onder de prijs te verkopen, gewoon om snel over extra geld te beschikken. Natuurlijk niet! Een overbruggingskrediet is de oplossing. Zo’n overbruggingskrediet geeft je tijd om je huis te verkopen tegen de juiste prijs en tegelijkertijd ook verder te gaan met de aankoop van je nieuwe woning. Zodra je huidige woning verkocht is, kan je het overbruggingskrediet terugbetalen.

Hou er wel rekening mee dat de voorwaarden van een overbruggingskrediet niet dezelfde zijn als bij een gewone hypothecaire lening met onroerende bestemming. De termijn is korter, de rentevoet hoger … Laat je bijstaan door een specialist in overbruggingskredieten om een krediet op jouw maat te kiezen. Zo is het bijvoorbeeld belangrijk om een voldoende lange termijn te nemen voor je overbruggingskrediet. Want als jouw termijn te kort is, en je woning is intussen nog steeds niet verkocht, dan moet je opnieuw gaan verlengen. En dat zien veel banken niet zomaar zitten …

Een kredietbemiddelaar werkt met verschillende kredietverstrekkers samen en gaat voor jou op zoek naar een oplossing op jouw maat. Ook berekent hij hoeveel je precies moet lenen via je overbruggingskrediet en op welke termijn. Dat alles vertaalt hij in een concrete simulatie, zodat je meteen weet hoeveel je moet terugbetalen en of dit binnen je budget past.

Je huidige woning is al verkocht of dit zal binnenkort gebeuren

Dan heb je geen overbruggingskrediet nodig, maar wel een lening voor je nieuwe woning. Er zijn twee mogelijkheden:
  • Je kan bij je eigen bank langsgaan en vragen of ze de hypotheek van je huidige woning willen overdragen naar je nieuwe woning. De praktijk leert echter dat dit niet altijd evident is.
  • Je gaat te rade bij een kredietbemiddelaar. Hij screent het aanbod van verschillende kredietverstrekkers en kiest samen met jou de oplossing die het best aansluit bij je behoeften en verwachtingen. Hij maakt ook een simulatie, zodat je niet bang moet zijn voor onaangename verrassingen. Je weet vooraf hoeveel je elke maand zult moeten aflossen en hoe lang.

Huis verkopen zonder nieuwe woning

Verkoop je jouw huidige woning en ben je niet van plan om een nieuwe woning te kopen, dan vraagt de notaris aan je bank een afrekening van je hypothecaire lening. Het saldo van je lening moet immers terugbetaald worden. Dat gebeurt met de opbrengst van de verkoop van je woning. Je zal in dit geval ook een zgn. wederbeleggingsvergoeding moeten betalen aan de bank. Dat is een soort boete die overeenkomt met de som van drie maanden intresten.

Ook interessant