Woonprojecten

Wachtebeke krijgt er 20 sociale woningen en acht studio's voor zorgbehoevenden bij

Wachtebeke krijgt er 20 sociale woningen en acht studio's voor zorgbehoevenden bij
Binnenkort verrijst er in de Melkerijstraat in Wachtebeke een nieuw sociaal woonproject. Het gaat om 20 appartementen voor sociaal verhuur en acht studio’s voor zorgbehoevende volwassenen. In het project is ook een gemeenschapsruimte voor de buurtbewoners voorzien, die tevens in overleg met de buurt wordt ingevuld. Met deze plannen wil de gemeente een antwoord bieden op het nijpend tekort aan sociale woningen voor kleine gezinnen in de regio. De woonwijk wordt bovendien een primeur in Vlaanderen: het is de eerste keer dat een Vlaamse gemeente eigen gronden inzet voor een woonproject voor een sociaal verhuurkantoor. De site wordt via een publiek-private samenwerking gerealiseerd door Revive, een Gentse vastgoedontwikkelaar, en Inclusio, een sociaal vastgoedfonds.

Wachtebeke krijgt binnenkort een nieuw sociaal woonproject in de Melkerijstraat. De plannen voorzien 20 appartementen voor sociaal verhuur en acht studio’s voor volwassenen met een zorgbehoefte. Rondom het gebouw wordt zo’n 3.100 vierkante meter groenzone aangelegd. Ten slotte komt er ook een gemeenschapsruimte, waarvan de invulling samen met de buurtbewoners uitgewerkt wordt.

“We zijn heel tevreden dat we hiermee een antwoord kunnen bieden op het tekort aan sociale huurwoningen voor kleine gezinnen. 90 procent van de sociale woonprojecten in de regio bestaat namelijk uit grotere woningen en appartementen, terwijl er de voorbije jaren net veel kleine gezinnen op de wachtlijsten zijn bijgekomen. Daarom mikken we met het project in de Melkerijstraat specifiek op die doelgroep.”

Rudy Van Cronenburg, burgemeester Wachtebeke


De aanbesteding van het gehele project werd in goede banen geleid door Veneco, de intercommunale van de 21 gemeenten in de regio rond Gent. De verhuur van de appartementen gebeurt via het Sociale Verhuurkantoor (SVK) Meetjesland en de studio’s voor de zorgbehoevenden worden verhuurd aan Oak Tree Projects, een vzw die zich focust op betaalbaar inclusief wonen voor (jong)volwassenen.

De bouwvergunning voor het project wordt nog voor het einde van het jaar ingediend. Op die manier zouden de werken rond de zomer van 2021 kunnen beginnen en nemen de eerste bewoners er in het voorjaar van 2023 hun intrek.

Sociale versnelling

Het gaat bovendien om een primeur: het is de eerste keer dat een Vlaamse gemeente eigen gronden inzet om sociale woningen te laten bouwen die via een SVK verhuurd worden. De gemeente Wachtebeke nam namelijk het initiatief door de 5.540 vierkante meter grond in de Melkerijstraat in te zetten en een aanbesteding voor de ontwikkeling te laten uitschrijven.

De financiering, de concrete uitwerking en de bouw van de site laat de gemeente dus aan de privésector over, weliswaar in nauw overleg. De grond wordt nu verkocht - met de verplichting om er woningen te bouwen - aan Inclusio, een vastgoedvennootschap met uitgesproken sociale ambities. Zij zorgen voor de ontwikkeling van het gebouw, terwijl Revive, een Gentse vastgoedontwikkelaar, het project in goede banen leidt. De woningen zullen op lange termijn verhuurd worden aan het SVK Meetjesland.

“Voor ons was die beslissing een ‘no-brainer’: het past volledig binnen onze filosofie van sociaal verantwoord ondernemen. We hopen daarbij vooral dat deze mijlpaal ook andere gemeenten en projectontwikkelaars kan aanzetten om hetzelfde te doen. We moeten er namelijk geen doekjes om winden: Vlaanderen doet het absoluut niet goed op vlak van sociale woningen. Iedereen weet dat de wachtlijsten al sinds jaar en dag sneller groeien dan het woonaanbod. Hopelijk wordt dit project dus een eerste stap in de ‘sociale versnelling’ die we dringend nodig hebben.”

Xavier Mertens, CEO van Inclusio


De oorzaak van het tekort aan sociale woningen is volgens Revive niet zozeer ideologisch van aard, maar veeleer puur financieel.

“Gemeenten hebben simpelweg vaak het budget niet om de projecten zelf te ontwikkelen. Het is dan ook naar die gemeenten dat we een duidelijk signaal willen sturen: publiek-private samenwerkingen kunnen een oplossing bieden. Zo kunnen privébedrijven het geheel financieren en er een levensvatbaar businessmodel van maken, terwijl ze ook het risico op zich nemen. De lokale overheden moeten enkel de aanzet geven, door er bouwgronden voor vrij te maken. Daarna is het voor hen alleen nog een kwestie van de juiste mensen richting de sociale woningen te begeleiden.”

Alexandre Huyghe, CEO van Revive


Volgens de Gentse projectontwikkelaar zou deze werkwijze eveneens uitgebreid kunnen worden naar het segment van het betaalbaar wonen.

Ook interessant