Woonleningen

Waarom is een hoger tarief voor jouw hypotheek soms een voordeel?

Waarom is een hoger tarief voor jouw hypotheek soms een voordeel?
Je wil een hypothecair krediet afsluiten. Ook al wil je de best mogelijke voorwaarden, soms lukt dat gewoon niet. Hou je dan best halsstarrig vast aan je voornemen om dat bodemtarief toch te krijgen? Neen, je kiest beter eieren voor je geld en neemt een hypothecaire lening die iets duurder is, maar waarmee je tenminste verder kan. Vergeet immers niet dat het duurdere tarief niet noodzakelijk de volledige looptijd van jouw krediet moet blijven duren. Als je na een tijd wat meer budgettaire marge hebt, is het best mogelijk dat je in aanmerking komt voor een tariefdaling.

Waarom krijg je niet het laagste tarief?

Een kredietgever zal elke kredietaanvraag beoordelen in functie van het risico dat de kredietnemer de lening niet correct kan terugbetalen. Is dat risico groter, dan zullen sommige banken de woonkrediet weigeren. Andere kredietverstrekkers zijn wel bereid om de lening toe te staan, maar tegen een hoger tarief.

Wanneer is dit bijvoorbeeld het geval?
  • Je wil het volledige aankoopbedrag van je woning lenen
    Dat is mogelijk, maar het gaat om uitzonderingen. Banken zijn steeds strenger in het toekennen van leningen met een hogere quotiteit (de verhouding tussen het ontleende bedrag en de waarde van je woning). Als een bank toch bereid is om je het volledige bedrag te lenen, dan zal het tarief duurder zijn. Maar je hebt tenminste een lening …

  • Je hergroepeert al je leningen in één krediet
    Je hebt een hypothecair krediet en enkele andere leningen op afbetaling of kredietkaarten lopen. De totale kredietlast terugbetalen, is elke maand een hels karwei. Het wordt gewoon te zwaar om dit nog lang vol te houden. Je kan vragen aan kredietgevers om je leningen te hergroeperen, zodat je maar één maandlast meer moet betalen en je terug licht ziet aan het einde van de tunnel. Bij veel banken zal je nul op het rekest krijgen. Sommige kleinere kredietverstrekkers zijn wel bereid om dit te doen, weliswaar tegen een iets hoger tarief. Je hebt dan maar één hypothecaire lening meer af te betalen en weet perfect hoeveel je elke maand moet aflossen. Je hebt jezelf financiële ademruimte bezorgd en hebt opnieuw een perspectief. Dat is het belangrijkste. Dat duurdere tarief neem je erbij.

  • Je staat nog op de zwarte lijst
    Met andere woorden, je staat negatief vermeld op de Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) van de Nationale Bank van België. Als je toch nog in aanmerking komt voor een hypothecaire lening, dan zal je tarief hoger liggen. Ben je na een tijdje van die zwarte lijst geschrapt, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een lager tarief.

  • Je wil je partner na de scheiding uitkopen
    Hiervoor wil je een woonlening afsluiten. Omdat jouw inkomen het enige is, bestaat de kans dat kredietverstrekkers je voor je woonkrediet een hoger tarief zullen opleggen. Op zich niet zo erg, aangezien je toch een oplossing hebt. Andere kredietgevers zullen je aanvraag misschien gewoon weigeren.

Onafhankelijk kredietbemiddelaar

Laat je helpen door een makelaar in hypothecaire kredieten. Die werkt met verschillende kredietverstrekkers samen en gaat voor jou op zoek naar de best mogelijke oplossing. Je vindt hier een kredietmakelaar in jouw buurt.

Ook interessant